Hrvatski radio

Radio Osijek

POST dostupan i u cijeloj Hrvatskoj

07.09.2023.

13:28

Autor: Radio Osijek

Ilustracija

Ilustracija

Foto: taniadimas Pixaby / POST Osijek

Šest osječkih liječnika, jedna magistra kineziologije i jedna medicinska sestra otpočeli su borbu protiv debljine u Hrvatskoj. Ovaj mali tim vodi prvi medicinski online program mršavljenja tzv. POST (program osječkog smanjivanja težine) koji je sada dostupan u svakom dijelu Hrvatske.

Sama je priprema trajala godinu dana tijekom koje je sve znanje do tada skupljeno u programa uživo pretočeno u online oblik. Snimljeno je 76 video uradaka kojim se polaznicima prenose znanja, vještine i iskustva nužni za ozdravljenje od pretilosti. Iako pojam ozdravljenje od pretilosti može zvučati strano, ovaj tim naglašava kako je upravo to srž njihova djelovanja.


Mršavljenje i ozdravljenje od pretilosti

"Valja razlikovati mršavljenje i ozdravljenje od pretilosti. Mršavljenje je gubljenje masnog tkiva pri čemu osoba ne mora i najčešće ne doživljava nikakvu psihičku promjenu, promjenu razmišljanja, promjenu ponašanja ili promjenu navika. Drugim riječima osoba nakon mršavljenja u najvećem broju slučajeva ostaje ista kakva je bila i prije mršavljenja. Ozdravljenje od pretilosti je složeniji zahvat i podrazumijeva ne samo mršavljenje nego i obogaćivanje pacijenta znanjem, vještinama i navikama kojima se trajno rješava problema debljine. Usporedimo li to s nekim drugim bolestima možemo reći da je mršavljenje poput snižavanja temperature kod upale pluća pri čemu postojeća bolest i dalje ostaje aktivna, a da je izlječenje od pretilosti snižavanje temperature i izlječenje uzroka koji je i doveo do povišenja temperature odnosno izlječenje upale pluća", pojašnjava Dražen Gorjanski, dr. med. voditelj cijelog projekta.


Nema vježbanja, zabrana namirnica ni brojanja kalorija

Program je zanimljiv i stoga što odstupa od uobičajenih preporuka za mršavljenje – Više kretanja, manje jedenja, zabrane nekih namirnica ili brojanja kalorija. Kako Osječani tvrde riječ je o zastarjelim i dokazano neučinkovitim načinima mršavljenja kojima nije dobro obmanjivati pacijente. Pri tome uspoređuju vježbanje s antibioticima: "Vježbanje je iznimno korisno i zdravo i preporučamo svima koji to mogu neka vježbaju. Na žalost, unatoč brojnih zdravstvenim koristima, vježbanje se nije pokazalo učinkovito kod mršavljenja. Možemo to usporediti s antibioticima – iznimno su korisni kod bakterijskih upala, ali su kod virusnih potpuno neučinkoviti."


Skidanje Hrvatske s liste najdebljih

Program koji se održava u Osijeku uživo ima dva nedostatka: jedan je što su upisi samo dva puta godišnje (program traje pet mjeseci), a drugi je što je nedostupan svima izvan Osijeku. Online inačica rješava oba problema jer je program sada dostupan svim građanima Hrvatske, a uz to su upisi svaki mjesec: "Napravili smo veliki iskorak u borbi protiv debljine. Sada svaki građanin može sudjelovati u programi i konačno se izliječiti od debljine. Nadamo se da će projekt biti prepoznat i da će ostvariti temeljni cilj – pomaknuti Hrvatsku s mjesta zemlje s najdebljim građanima u Europi. Naravno, to je duh i složen put na kojemu ćemo trebati i potporu službenih tijela, ali prvi, onaj najvažniji korak ipak smo napravili", optimističan je dr. med. Dražen Gorjanski.


Više možete doznati na facebook stranici POST-a

Javljanje leteće ekipe

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.