Hrvatski radio

Radio Osijek

Program za žrtve seksualnog zlostavljanja prebaciti u Vukovar

27.10.2021.

22:18

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Foto: - / -

Grad Zagreb se povlači iz provedbe Programa za žrtve seksualnog zlostavljanja. Stoga su predstavnice udruge Žene u Domovinskom ratu od vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića tražile da se rad na programu prebaci na prostor Vukovara.

 

"Županu smo podnijeli zahtjev za razgovor jer je Grad Zagreb, koji je suosnivač Zaklade Sunčica, s novom Upravom i novim gradonačelnikom na čelu, donio odluku da će istupiti iz svega", objasnila je predsjednica Udruge Marija Slišković. Članice Udruge, dodala je Slišković, smatraju da je puno toga što stoji u Programu već napravljeno, ali da i dalje treba dokumentirati događaje i okupljati žrtve ratnoga zločina - seksualnog zlostavljanja. "Od župana smo tražile da se rad na programu prebaci na prostor Vukovara, odnosno županije i jako smo zadovoljne njegovom reakcijom i voljom za suradnju", istaknula je Slišković. 
Dogovoren je nastavak razgovora o daljnjoj suradnji, rekao je nakon sastanka župan Dekanić. "Seksualno zlostavljanje je jedan od najstrašnijih zločina koji se nekome može dogoditi. Nažalost, nedovoljno je istražen i do sada nije primjereno sankcioniran", ustvrdio je Dekanić. Dodao je kako smatra da bi se svaki takav zločin trebao još drastičnije kažnjavati, ali i da je nužno još jače senzibilizirati javnost kako bi se svi zajedno potrudili da počinitelji budu privedeni pravdi. "Drago mi je što postoje žene koje imaju toliko snage da o svemu javno progovore, a siguran sam da ima jako puno i onih koje o tome ne žele govoriti", upozorio je župan i poručio da bez javnog razgovora takvoj vrsti zlostavljanja nikada nećemo “osloboditi” sve one koji u sebi nose takvu traumu već dugi niz godina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.