Hrvatski radio

Radio Osijek

Proizvođači mlijeka traže hitne mjere

03.03.2016.

13:30

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Isplata potpora proizvođačima mlijeka odmah po usvajanju proračuna, ali i one odobrene iz EU i povećana sredstvima iz proračuna, prijedlozi su nekoliko udruga proizvođača za rješavanje krize na tržištu mlijeka.

Traže također da se PDV u cijeni mlijeka prepusti proizvođačima te jasnu i transparentnu provedbu ugovornih odnosa na tržištu mlijeka. To su hitne mjere koje su u priopćenju objavljenom zatražile proizvođačke organizacije UPOCentar-Simentalac te Drava-Sava i Udruga Život.
Istodobno predlažu i mjere za trajnije uređenje tržišta mlijekom i mliječnim proizvodima u Hrvatskoj. 
Tako traže da se hitno pokrenu aktivnosti inspekcijskog nadzora kvalitete mlijeka i mliječnih proizvoda na policama trgovina i o tome redovno izvještava javnost. Traže i uvođenje pravila deklariranja proizvoda na policama, koja jasno upućuju na sadržaj i kvalitetu proizvoda, ali i njegovo podrijetlo, kao provjeru procesa izdavanja znaka "Mlijeko s hrvatskih farmi", jer se pravilnik o kakvoći svježeg sirovog mlijeka nije mijenjao od 2000. godine, a smatraju i da hitno izraditi kodeks dobre trgovačke prakse.
Udruge predlažu i da mljekare koje imaju problema s viškom uskladištenih proizvoda, temeljem Uredbe o uspostavljanju zajedničke organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda, zatraže pomoć države kroz mjeru potpore privatnom skladištenju i da za vrijednost te pomoći proporcionalno održe cijenu mlijeka kod proizvođača. To bi omogućilo da se iskaže dobra volja u solidarnom rješavanju problema između prerađivača i proizvođača, navodi se u priopćenju. Udruge, naime, podsjećaju kako je "kriza na tržištu mlijeka ovih dana dosegnula vrhunac zbog snižavanja otkupne cijene, što će dodatno smanjiti broj obiteljskih gospodarstava, uzgojnih i proizvodnih životinja, te količine mlijeka proizvedene u domaćim štalama". 
U priopćenju se navodi da su udruge proizvođača jučer razgovarale i s ministrom poljoprivrede Davorom Romićem kojemu su također predstavile hitne mjere za ublažavanje krize (spas sektora) te za trajnije uređenje tržišta mlijekom i mliječnim proizvodima, a ocjenjuju kako su se na tim sastancima osvjedočili da se Ministarstvo poljoprivrede "sada želi aktivno uključiti u rješavanje problema po uzoru na praksu u zemljama EU".
Iz Ministarstva poljoprivrede su potvrdili da su se složili da treba urediti domaće tržište mlijeka kako bi se olakšao položaj proizvođača, otežan zbog pada otkupnih cijena. Iz Ministarstva su naglasili i kako su se svi složili s potrebom uređivanja domaćeg tržišta mlijeka uvođenjem kodeksa ponašanja koji bi definirao prava i dužnosti proizvođača mlijeka, prerađivača mlijeka i trgovačkih lanaca, kako bi se spriječile nepoštene trgovačke prakse koje za posljedicu imaju neodrživost proizvodnje mlijeka za primarne proizvođače. Ministarstvo se obvezalo da će s Ministarstvom gospodarstva poraditi na prijedlogu modela koji bi mogli regulirati taj segment trgovine.
Također su najavili da će se ministar sastati i s predstavnicima prerađivača mlijeka, ali i s predstavnicima sektora trgovine, prije nego što sve tri strane okupi na zajedničkom sastanku kojemu će cilj biti sustavno rješavanje domaćeg tržišta mlijeka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.