Hrvatski radio

Radio Osijek

Projekt "Cap for you - ZPP za tebe"

01.03.2019.

11:50

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

U okviru projekta "Cap for you - ZPP za tebe", kojemu je cilj informirati mlade i poljoprivredene proizvođače o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske unije, Hrvatska poljoprivredna komora organizirala je u Osijeku radionicu za studente.

Na radionici je sudjelovala i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir te je održala predavanje o ulozi Europskog parlamenta u donošenju odluka o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici.
Cilj je projekta informirati mlade i poljoprivredne proizvođače o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske unije, o programima i mjerama koje se provode te načinu kako Europska komisija kreira svoje poljoprivredne politike. Zastupnici u Europskom parlamentu na prijedlog Europske komisije o budućnosti zajedničke poljoprivredne politike podnijeli su 7000 amandmana, istaknula je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.
"Pregovori su dugotrajni i teški. Očekujemo glasovanje na Odboru za poljoprivredu početkom travnja. Ja sam osobno podnijela stotinu amandmana kako bi zaštitila interese hrvatskih poljoprivrednika", rekla je Petir.
Riječ je o tri zakonodavna akta koji čine buduću reformu, a zakonodavstvo se ne može donijeti bez Europskog parlamenta. "Mi u Europskom parlamentu smatramo da buduća zajednička poljoprivredna politika mora biti bliža poljoprivrednicima te da više pažnje mora polagati upravo na mala i srednja obiteljska gospodarstva u čije bi ruke trebala stizati većina potpora," naglasila je Marijana Petir.
Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir posjetila je najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika Ivana Gašića u Beketincima koji je prošle godine pobijedio na natječaju kojeg je ona organizirala kao ambasadorica projekta za Hrvatsku. U tijeku je četvrti po redu natječaj za izbor najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika koji je otvoren do 10. ožujka a mogu se prijaviti mladi poljoprivrednici koji su nositelji OPG-a i imaju do 40 godina života sa svojim projektima/operativnim konceptima, koji su tijekom 2018. godine završeni ili u provedbi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.