Hrvatski radio

Radio Osijek

15:18 / 19.04.2018.

Autor: Radio Osijek

Projekt "Healthy minds of Europe"

foto: Krunoslav Inhof / HRT

foto: Krunoslav Inhof / HRT

Foto: - / -

U sklopu Erasmus plus projekta pod nazivom "Healthy minds of Europe" tijekom ovoga tjedna u Osijeku boravi 36 nastavnika i učenika osnovnih i srednjih škola iz Velike Britanije, Italije, Grčke, Poljske i Cipra.

Projekt razmjene učenika "Zdravi umovi Europe" provodi se već dvije godine, a završnica je za mjesec dana u Engleskoj. Tijekom boravka u Osijeku održavaju se brojni sastanci i podučavanja u Strojarskoj i tehničkoj školi, a kroz njih se pokušava razviti zdrave navike kod mladih.

Razlog je što se današnje generacije sve lošije hrane, a sve manje bave tjelesnim aktivnostima - ističe koordinatorica projekta Marina Hrnjak: "Svi smo primijetili da se naša djeca više ne vole baviti sportom nego svi više vole igrati igrice na računalima i vrlo se nezdravo hrane. Ovim smo ih projektom potaknuli da malo zdravije žive, a razmjenom učenika vidjeli su kako žive djeca u drugim zemljama. Na primjeru Cipra i Grčke su vidjeli da se ondje mladi zdravije hrane, jedu manje mesa, ne idu stalno u pekare, a prehrana im je sličnija mediteranskoj. S druge strane, naši su gosti primijetili kako se kod nas ljudi više u pokretu, više voze bicikle i šeću, a oduševljeni su kako Osječani žive opušteno i bez stresa", rekla je profesorica Hrnjak.

Gosti će u Osijeku boraviti do subote, a završetak projekta je za mjesec dana kada će se svi ponovno naći u Velikoj Britaniji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.