Hrvatski radio

Radio Osijek

Projekt izgradnje bastione trase najviše zanimao vijećnike

11.10.2019.

12:18

Autor: Radio Osijek

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: - / -

Na sjednici osječkoga Gradskoga vijeća izvješće o radu gradonačelnika u prvom polugodištu, umjesto gradonačelnika Ivana Vrkića, podnio je njegov zamjenik Boris Piližota. Vijećnike su, među ostalim, zanimali planovi za izgradnju bastione trase Tvrđe i sudbina zgrade u kojoj djeluje Iktus.

Još jedna sjednica bez gradonačelnika Vrkića bila je poprilično dinamična, a zamjenik gradonačelnika Boris Piližota podnio je izvješće o radu gradonačelnika u prvih šest ovogodišnjih mjeseci. Doznali smo i da gradonačelnik Ivan Vrkić na sastanke gradsku upravu dolazi nekoliko puta tjedno, a svaki dan su u telefonskoj komunikaciji u vezi s proračunom za iduću godinu koji će biti predložen krajem studenoga.

A među vijećničkim pitanjima najviše ih se odnosilo na najavljeni projekt izgradnje bastione trase Tvrđe koji je posljednjih tjedana izazvao burne polemike struke i javnosti. Na pitanje o legalnosti lokacijske dozvole gradski pročelnik za urbanizam Dražen Slunjski rekao je kako je dozvola postala pravomoćna u svibnju i izdana je u skladu s GUP-om i uz suglasnost Konzervatorskoga odjela u Osijeku. Ravnatelj Agencije za obnovu Tvrđe Željko Andraši rekao je kako je obnova bastione trase jedan od 12 projekata strateškoga akcijskog plana obnove Tvrđe kako bi novim sadržajima postala kulturni i turistički centar. Odbacio je medijske napise o tome da će zbog toga biti znatno narušeno stanje Perivoja kralja Tomislava. "Pišu se polovične istine vezane uz taj projekt. Ne znam kome to treba. Projekt obuhvaća samo bastionu trasu i nema priče o tome da se pola Perivoja kralja Tomislava zbog toga ruši", rekao je Andraši.

Jedno od pitanja na sjednici Gradskoga vijeća očekivano se odnosilo i na sudbinu zgrade u kojoj djeluje Iktus. Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš rekla je da predstavnici Grada Osijeka i Saponije, u čijem je vlasništvu zgrada, intenzivno razgovaraju te da će se vrlo brzo obznaniti kakav je dogovor postignut. Iktusovcima je poručila kako ne moraju brinuti. "Mogu samo nastaviti ono što najbolje znaju – baviti se sportom i širiti dobar glas o gradu, a Grad Osijek i Saponia neće dopustiti bilo kakav loš scenarij", rekla je Gamoš.

Među brojnim temama sjednice bila je i informacija o stanju sigurnosti na području Osijeka za prvo polugodište. Općenita je ocjena da je ono zadovoljavajuće, a zamjenik načelnika Policijske uprave osječko-baranjske Darijo Premec istaknuo je kako je smanjen broj prometnih nesreća i evidentiranih prekršaja. Nešto je povećan broj kaznenih djela općeg kriminaliteta, krađa i teških krađa.

 

 

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.