Hrvatski radio

Radio Osijek

13:25 / 11.03.2022.

Autor: Radio Osijek

Projekt „Moć vještina” usmjeren na usavršavanje i cjeloživotno obrazovanje

Konferencija Moć vještina

Konferencija Moć vještina

Foto: Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike / -

Konferencija „Moć vještina” održana je u Osijeku u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Organizirana je u sklopu projekta koji je usmjeren na niskokvalificirane nezaposlene i zaposlene osobe, s posebnim naglaskom na ranjive društvene skupine, kao i na poslodavce, a provodi se u suradnji tvrtkom Manpower savjetovanje.

Cilj je projekta, financijski poduprtog iz Europskog socijalnog fonda, približiti proces usavršavanja većem krugu potrebitih dionika tržišta rada, fokusira se na unapređenje jezične, matematičke i digitalne pismenosti kao i olakšavanje samog procesa učenja. Edukacija niskokvalificiranih osoba i podizanje razine njihovih kvalifikacija novim tehnologijama, bez obzira na to jesu li zaposleni, nezaposleni ili financijski neaktivni, važna je radi jačanja njihove konkurentnosti na tržištu rada te profesionalnog unapređenja.


„Projekt je usmjeren na osobe kojima su potrebne bazične vještine kako bi postupno stekli napredne vještine i uključili se na tržište rada. Fokusirani smo na osnove informatičkih i digitalnih vještina pri čemu koristimo najmodernije tehnologije kako bi se ponajprije pomoglo niskokvalificiranim radnicima da steknu temeljne vještine koje su osnova za daljnju aktivaciju i baza za stjecanje još naprednijih vještina”, rekao je državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš.

Unutar projekta „Skills Power” ili „Moć vještina” pokrenut će se prva nacionalna platforma za unapređivanje kvalifikacija koja uključuje, okuplja i udružuje sve sektore – javni, privatni i civilni kao i resurse, znanja, stručnosti i praktična znanja svih uključenih partnera s ciljem rješavanja problema niske razine stručnog usavršavanja u Republici Hrvatskoj.

O tome zašto su važni ovakvi projekti govorio je osječko-baranjski župan Ivan Anušić. „Sustav obrazovanja ne prati dovoljno brzo tržište rada i moramo si dati truda i početi ga prilagođavati tržištu. Očigledno je da imamo suficit nekih zanimanja i deficit ljudi za određena zanimanja”, rekao je Anušić.

Na konferenciji su sudjelovali i državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić, zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković, ravnatelj Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje Ante Lončar i direktorica Manpower grupe za Hrvatsku Zorica Brečić.