Hrvatski radio

Radio Osijek

Projekt "Osnažimo se za promjenu" donosi inovativnu aplikaciju

10.08.2022.

13:13

Autor: Ana Mitar Šimić

Voditeljica projekta, Monika Teklić Tolj

Voditeljica projekta, Monika Teklić Tolj

Foto: Ana Mitar Šimić / Radio Osijek

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek u partnerstvu s Romskim resursnim centrom Darda osmislio je projekt usmjeren na institucionalnu održivost i osnaživanje na osobnoj i organizacijskoj razini. Projekt pod nazivom ''Osnažimo se za promjenu'' sufinanciran je od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za Udruge Vlade Republike Hrvatske. 

Cilj projekta je osigurati inkluzivno i što kvalitetnije obrazovanje za djecu romske nacionalnosti koja su, nažalost, marginalizirana skupina u Republici Hrvatskoj. 


"Poučeni dosadašnjim iskustvom i suradnjom, osmislili smo projekt u skladu s ciljevima Poziva razvoja civilnog društva te jačanja kapaciteta OCD-a koji obuhvaća rad u područjima socijalnog uključivanja i obrazovanja, podršku i edukaciju u navedenim područjima, a koji je specifično usmjeren za rad s ranjivom skupinom djece - pripadnicima romske nacionalne manjine" - rekla je voditeljica, Monika Teklić Tolj. 


Tijekom pandemije uzrokovane COVID - 19 virusom pogoršane su već postojeće obrazovne i društvene nejednakosti u regiji. Sve je vidljivija razlika između djece koja dolaze iz obitelji s nižim primanjima; iz ruralnih područja sa slabom infrastrukturom; djece iz etničkih manjina; djece s teškoćama u razvoju; djece migranata i izbjeglica i slično. 

Na lokalnoj razini Osječko-baranjske županije vidljiv je problem uključenosti u sustav obrazovanja djece romske nacionalne manjine koja su marginalizirana skupina i susreću se s raznim poteškoćama koje su sada još i veće. Upravo je zato glavna aktivnost projekta razvijanje digitalnog alata ''Veliki brat, Velika sestra'' za pomoć u učenju djeci romske nacionalnosti i obučavanje zaposlenika prijavitelja i partnera kao i volontera za korištenje istog. 


Osnovna ideja samog online alata “Veliki brat, velika sestra” je stvoriti centralno online mjesto gdje će se moći kontinuirano stvarati i proširivati baza znanja s relevantnim informacijama za djecu romske nacionalnosti. Kako bi se naučeno znanje moglo lakše usvajati, kroz nekoliko različitih tipova online interaktivnih oblika učenja korisnicima će se omogućiti da na lak, zabavan i igriv način uče sadržaj. Kroz sam alat korisnici će moći direktno i anonimno komunicirati s volonterima te slati upite ili adresirati problem s kojim se suočavaju. 

U razvoju i izradi alata, uz projektne partenere, sudjeluje i osječka tvrtka Bamboo Lab, a važno je napomenuti kako će alat zasigurno biti inovacija na području Republike Hrvatske, jer za djecu romske nacionalnosti nije osmišljeno ništa slično.


Više o projektu poslušajte u reportažnom prikazu

Reportažni prikaz

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

7 h

FEBIRE

FEBIRE