Hrvatski radio

Radio Osijek

Projekt Slavonija do sada iz EU fondova povukao 4,4 milijarde kuna

21.02.2018.

12:16

Autor: Hina/Radio Osijek

foto: Davor Lončarić (arhiv Radio Osijek)

foto: Davor Lončarić (arhiv Radio Osijek)

Foto: - / -

Do sada je u sklopu provedbe projekta Slavonija, Baranja i Srijem, kojim je obuhvaćeno pet slavonskih županija, ugovoreno 4,4 milijarde kuna iz EU fondova za različite projekte, što je 24 posto ciljanog iznosa planiranog povući iz EU fondova za Slavoniju.

Izjavila je to u Vukovaru ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac prije početka koordinacije lokalnih čelnika  Vukovarsko-srijemske županije na kojoj se razgovaralo i o planiranim aktivnostima u 2018. godini.

Želimo napraviti da kroz Razvojni sporazum, koji je podzakonski akt Zakona o regionalnom razvoju, okupimo sve projekte koji se događaju na području pet slavonskih županija, okrupnimo ih i izmjenama Operativnog programa konkurentnost i kohezija ali i drugih operativnih programa, napravimo ograničene pozive koji će financirati te iste projekte, rekla je Žalac i najavila za subotu u Virovitici sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na kojoj će se više o najavljenom razgovarati.
Dodala je da je o tom modelu okrupnjavanja i financiranja slavonskih projekata razgovarala i s Europskom komisijom i sa Svjetskom bankom.
Žalac je poručila da je izuzetno važna međusobna koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika o zajedničkim prioritetima, a posebice projektima u poljoprivredi i gospodarstvu, koji mogu učiniti rast i razvoj i promijeniti strukturu tih sektora.
Vukovarsko-srijemska županija u prošloj je godini povukla 1,2 milijarde kuna bespovratnih sredstava što govori da je županija zajedno s nositeljima projekata pristupila njihovoj ozbiljnoj pripremi, rekla je Žalac ocijenivši da se u povlačenju sredstava iz EU fondova može još više i bolje.
Župan vukovarsko-srijemski Božo Galić izrazio je zadovoljstvo onim što je učinjeno u posljednjih godinu dana u povlačenju sredstava iz EU fondova. Uvjeren je da će najavljene novosti, uz maksimalan angažman svih uključenih, doprinijeti da Razvojni program Vukovarsko-srijemske županije bude realiziran uz što veću pomoć EU fondova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.