Hrvatski radio

Radio Osijek

Projekt Slavonija dobit će i savjet koji će pratiti provedbu

13.01.2017.

14:31

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U narednom će se razdoblju osnovati Savjet za Projekt Slavonija na razini Vlade koji će pratiti mjere, prioritete i drugo vezano za taj projekt, najavila je danas u Vinkovcima ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabijela Žalac.

Ministrica je podsjetila da se iz strukturnih i investicijskih fondova EU može za Projekt Slavonija povući 2,5 milijardi eura do 2020. godine.

U budućem Savjetu za Projekt Slavonija, prema prijedlogu Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova koji mora usvojiti i Vlada, nalazit će se svi ministri vezani uz provedbu Projekta Slavonija, pet slavonskih župana, direktori pet županijskih razvojnih agencija kao i saborski zastupnici s područja pet slavonski županija, rekla je Žalac dodavši da bi se ovakvim sastavom postigla bolja kohezija te praćenje i informiranje o provedbi samoga projekta.

Ministrica Žalac u Vinkovcima se susrela s gradonačelnikom Mladenom Karlićem i vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem, a razgovaralo se o provedbi razvojnih projekata vezanih za grad Vinkovce i za Vukovarsko-srijemsku županiju te međužupanijske projekte.

„Mi, ministri u Vladi RH spremni smo na izazove i u suradnji sa županima, načelnicima i gradonačelnicima po prvi puta sveobuhvatno provesti u djelo razvojnu regionalnu politiku, a što je u programu i mandatu ove Vlade sigurno prioritet. To je dakle ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske i razvoj potpomognutih područja. Mislim da je time konačno došao red i na Slavoniju, Brananju i zapadni Srijem, a što Vlada pokazuje i provedbenim mehanizmima“, istaknula je u Vinkovcima Žalac.

Prema njezinim riječima do kraja mjeseca očekuje se potpisivanje prvih ugovora vezanih za Projekt Slavonija, a odnose se na zdravstvene ustanova, kulturnu baštinu i drugo no o njima iz proceduralnih razloga još ne može govoriti.

Vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić naglasio je da je prvenstveni cilj sastanka upoznati ministricu Žalac sa svim projektima bilo da su završeni, u fazi evaluacije ili ih treba doraditi, a u cilju što boljeg korištenja sredstava iz EU fondova.

Među prioritetnim projektima naveo je projekt Poduzetničkog inkubatora vrijedan 3 milijuna eura koji je dobio građevinsku dozvolu i kreće u realizaciju, a mladim poduzetnicima osigurat će prostor, infrastrukturu i sve drugo potrebno za njihov razvoj. Uz ovo, rekao je, tu je i projekt Hrvatskog doma, projekt muzejskoga prostora za rimsko srebro, nadvožnjaka prema Borincima, projekt led rasvjete, projekt uređenja gradskih vrtića i drugi projekt vrijedni zajedno više stotina milijuna kuna.

Župan Galić izrazio je zadovoljstvo što je ova Vlada konačno omogućila promjenu odnosa prema nerazvijenim krajevima, odnosno omogućila ravnomjeran razvoj Hrvatske. Izrazio je uvjerenje da će se angažmanom Savjeta za Slavoniju, same Vlade kao i županija, gradova i drugih, realizirati programi, zaustaviti odlazak mladih i omogućiti da Slavonija, Baranja i zapadni Srijem počnu hvatati korak s razvijenim krajevima Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.