Hrvatski radio

Radio Osijek

Projekt "Slika govori više od 1.000 riječi"

13.05.2022.

13:58

Autor: HRT / Stjepan Filipović

Oprema

Oprema

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Projekt "Slika govori više od 1.000 riječi", namijenjen osobama s invaliditetom koje se želi pripremiti za tržište rada za zanimanje fotograf, predstavila je osječka Udruga "Škosi dlan". 

Nakon uspješno realiziranog projekta zlatne ruke kuću grade kojeg su realizirali uz financijsku potporu upravnog odjela za gospodarstvo Osječko - baranjske županije s ciljem pripreme osobe s invaliditetom za tržište rada za poslove medicinske masaže, slijede novi izazovi koji idu u pravcu otvaranja centra za pripremu za tržište rada osoba s invaliditetom. Potpora Županije je omogućila da se svi do sada projekti realiziraju u kontinuitetu tako da realizacija istih ima budućnost i perspektivu . Upravo vođeni činjenicom realiziranog projekta gdje su osposobili 15 osoba s invaliditetom, odnosno pripremili ih za tržište rada za poslove medicinske masaže, slijedi novi projekt "Slika govori više od 1000 riječi."

Istraživanja su pokazala da je zanimanje fotograf u ovom skučenom izboru zanimanja idealno za navedene skupine osoba s invaliditetom, koje može omogućiti pristup tržištu rada, konkurentnost, jedan segment zvanja više u skučenom prostoru odabira poslova. To će omogućiti integraciju u zajednicu, bolju komunikaciju s istom te barem malo smanjiti predrasude o neravnopravnosti navedenih osoba u društvu , A ono najvažnije budući fotografi,osigurati će egzistenciju sebi i svojoj obitelji.

Projekt je namijenjen edukaciji osoba s invaliditetom za tržište rada za zanimanje fotograf koji će proći predavanje, prezentaciju projekta i promociju, a to su sadašnji i budući naši članovi i članice, zatim gluhi i nagluhi te ostali koji žele pronaći sebe u ovom zanimanju.

Veći gradovi u našoj županiji imaju veći broj fotografskih radnji i nema previše posla s obzirom na napredak tehnologije te da se može putem kompjutera izraditi fotografija. No u manjim mjestima itekako ima potrebe za fotografskim poslom jer tamo nema fotografskih radnji, a kulturnih, svadbenih, sportskih i drugih događaja ne manjka. Tu vidimo priliku zapošljavanja . Svaki polaznik naše edukacije za malo novaca može si osigurati osnovnu opremu za izradu fotografija i snimanja istih, rekao je direktor ŠKOSI Dlan, Željko Bosilj.

Kako je u programu predavanja i područje marketinga, polaznici će kompletan marketinški program, osim ponude usluga i proizvoda, naučiti usluge tiskanja i kopiranja, izrade posjetnica, izrade oglasa po narudžbi, dostave oglasa, promocija usluga i proizvoda te najavu različitih događaja, i sl.

Sve usluge, proizvode i dr. bi ponudili i putem web stranice koja bi između ostaloga, imala i ulogu online trgovine, gdje bi svi zainteresirani mogli naručiti ili dobiti detaljne informacije o proizvodima i uslugama budućih fotografa, naših članova i partnera.

Evaluacija će biti praćena kroz sljedeće izvore podataka: broj polaznika, ocjena kvalitete usluga, broj položenih ispita putem anketa, zadovoljstvo korisnika , te interesom za edukaciju n putem društvenih mreža.

Ciljevi projekta slika govori više od riječi: - spremnost za tržište rada osoba s invaliditetom kao teže zaposlive skupine, -novim zvanjima ravnopravno konkuriranje osoba s invaliditetom na tržištu rada, razbijanje predrasuda o nesposobnosti osoba s invaliditetom u zajednici te prihvaćanje njihove integracije u društvu, sigurnost i samopouzdanje, samozapošljavanje ili zapošljavanje u nekoj tvrtki, te osiguranje egzistencije.

Višegodišnje iskustvo u radu sa osobama s invaliditetom na raznim područjima ukazalo je u kojem smjeru treba ići, odnosno koje su potrebe, mogućnosti a i gdje su problemi te s čime se i kako nose u životu osobe s invaliditetom. Najveći su problemi - obrazovanje i zapošljavanje.

Svi programi i projekti održivog su karaktera, čija se prepoznatljivost očituje kroz aktivnosti i po broju polaznika od osnivanja udruge do danas. Pa tako i ovaj natječaj priprema osoba s invaliditetom za tržište rada za zanimanje fotografom pod nazivom »Slika govori više od riječi" ima svoju značajnu težinu jer će omogućiti rad kroz jedno novo zanimanje, a to je fotograf. Polaznicima će biti omogućena kvalitetna edukacija koja će im donijeti ravnopravno sudjelovanje na tržištu rada. "Kako smo jedinstveni u regiji u rješavanju egzistencijalnih pitanja osoba s invaliditetom a uz potporu Osječko - baranjske županije, upravnog odjela za gospodarstvo apliciranjem svojih projekata namijenjenih pripremi osoba s invaliditetom za tržište rada osigurat ćemo samo održivost i samofinanciranje putem neprofitnih usluga zajednici", naglasio je Bosilj.


direktor ŠKOSI DLAN, Željko Bosilj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.