Hrvatski radio

Radio Osijek

Projekt "Stanovanje prvo"

20.06.2017.

18:37

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tijekom 2017. godine na području Osječko-baranjske županije provodi se projekt pod nazivom “Predstavljanje inovativnoga modela „Stanovanje prvo“ u Osječko baranjskoj županiji“, kao jedan od novih modela u području borbe protiv beskućništva koji se pokazao uspješnim u Europi, ali i u svijetu.

Riječ je o modelu koji beskućnicima omogućuje samostalno stanovanje sa sigurnošću stalnog najma, a samo stanovanje se kombinira sa drugim oblicima psihosocijalne pomoći, liječenja ili druge skrbi koja je u primjeni.

Tijekom trajanja projekta Centar za ekonomska i socijalna prava Osijek načinit će analizu primjera dobre prakse istoimenog modela u Europskoj Uniji te moguća primjena odnosno razvoj pilot projekta koji bi se mogao primjeniti na mikro razini odnosno u jednom od mjesta u Osječko-baranjskoj županiji, a kasnije i na području cijele Hrvatske. Detaljna analiza i istraživanje modela bit će predstavljeni javnosti. Projekt je financiran uz pomoć Osječko-baranjske županije i vlastitih sredstava.

"Dosadašnjim istraživanjem došli smo do spoznaja o temeljnim problemima sustava počevši od neadekvatnih zakonskih propisa (npr. Zakon o socijalnoj skrbi), problema neujednačene prakse glede smještaja beskućnika u prihvatilištima u Hrvatskoj, nedostatak kapaciteta u prihvatilištima, što ukazuje na potrebu novog načina stambenoga zbrinjavanja, nedostatak psihosocijalne podrške, sporo rješavanje ili nemogućnost rješavanja osnovnih statusnih pitanja ili pak neinformiranosti o pravima koja im po zakonu pripadaju", istaknula je voditeljica projekta Marjana Skoko.

Centar za ekonomska i socijalna prava Osijek se zalaže već dugi niz godina da se sustav socijalne skrbi, osobito kada govorimo o beskućnicima kao najugroženijoj skupini, mora poboljšati te podsjeća da su jedni od prvih u OBŽ koji se zalažu za donošenje Lokalne Strategije o beskućnicima, Protokola o postupanju sa beskućnicima te Registra beskućnika koji bi omogućili jasnije i pravednije postupanje sa beskućnicima, ali i transparentnije vođenje javnih financija kroz registar beskućnika. Pokušavaju ukazati da se kroz dobru sinergiju svih javni tijela te organizacija civilnog društva i ostalih relevantnih dionika može učiniti mnogo.

"Stoga model “Housing First” ili “Stanovanje prvo” može uz uspješnu primjenu i stvaranje inačice navedenoga modela dovesti do rješavanja osim stambenoga pitanja i brojne druge problem sa kojima se beskućnici susreću, a ta je samostalnost i razvijanje društveno odgovornoga življenja kroz rad i integraciju u društvu", ističe Marjana Skoko.

Svi zainteresirani koji se žele pridružiti projektu u vidu volontiranja ili drugoga načina participiranja mogu se javiti na cespos.2012@gmail.com. ili posjetite web stranicu: www.cespos.hr

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.