Hrvatski radio

Radio Osijek

Projekt „Starim zdravo“ potiče osječke umirovljenike na rekreaciju

24.11.2022.

16:11

Autor: Radio Osijek/TM

Projekt „Starim zdravo“ potiče osječke umirovljenike na rekreaciju

Projekt „Starim zdravo“ potiče osječke umirovljenike na rekreaciju

Foto: Marin Bilandžić / Radio Osijek

Javnosti su danas u Centru Sokol predstavljene pojedinosti provedbe projekta „Starim zdravo“, koji financira Grad Osijek. Gimnastičko društvo Osijek-Žito uz partnerstvo s Maticom umirovljenika Grada Osijeka s tim se projektom javilo na gradski Javni natječaj za financiranje projekata i programa udruga u 2022. godini.

Ciljevi projekta su poboljšanje zdravlja umirovljenika kroz redovnu tjelesnu rekreaciju, edukacija ciljne skupine o važnost vježbanja te intenziviranje socijalizacije među umirovljenicima, rečeno je na konferenciji za novinare.

„Projekt „Starim zdravo“ osmislilo je Gimnastičko društvo Osijek-Žito i ove godine po prvi puta imamo predivnu suradnju s Maticom umirovljenika u Osijeku. Grad Osijek prepoznao je vrijednost projekta i financirao provedbu istog koja se provodi od rujna do prosinca ove godine. Sadržaj je koncipiran tako da umirovljenici dva puta tjedno dolaze na besplatne treninge u Sokol Centar. Također, imamo suradnju i s Gradskim društvom Crvenoga križa kako bi njihovi volonteri pogledali aktivnosti i to znanje mogli prenijeti svojim korisnicima“, izjavila je Ivana Maltašić.

Kvalitetnu partnersku suradnju potvrdila je i Marija Sužnjević, predsjednica Matice umirovljenika grada Osijeka: „Suradnja s Gimnastičkim društvom Osijek-Žito u projektu „Starim zdravo“ nam je odlična. Umirovljenici zaista vole dolaziti u Sokol na treninge jer im je to dobro za zdravlje, posebno kada imaju i stručne trenere koji ih treniraju. Sve to naravno vodi do ljepšeg života u konačnici“

Vrijednost i kvalitetu projekta prepoznao je i Grad Osijek koji financira provedbu projekta „Starim zdravo“. „Smatram da je ovaj projekt izvrsna aktivacija umirovljenika kroz rekreaciju i kroz njihovo aktivno uključivanje u zajednicu. Projekt je male vrijednosti, ali aktivnosti su pokazale da stvaranjem mreže kroz udruge i institucije, a i same korisnike, stvaramo dobre temelje za buduću EU projektnu aktivnost gdje ćemo sa značajnijim sredstvima zasigurno podići standard i kvalitetu života s naglaskom na zdravlje, aktivno kretanje i rekreaciju.“, istaknuo je Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu umirovljenika i zdravstva Grada Osijeka.

Zadovoljstvo treninzima u sklopu projekta ne skriva ni jedna od vježbačica Ana Vukasović: „Vježbanje mi zaista puno znači jer bi bez toga imala velikih poteškoća pri kretanju. Ja inače ne vježbam samo ovdje, ali sam došla kako bi malo nadogradila svoje vježbe da mogu nastaviti kod kuće trenirati dalje.“ „Preporučila bih sudjelovanje na ovakvim, i sličnim projektima, i drugim umirovljenicima svakako jer na sebi vidim izvrsne rezultate“, kroz osmijeh dodaje Eva Mišić, sudionica projekta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.