Hrvatski radio

Radio Osijek

Projekt Swim u Vukovaru

04.03.2020.

13:33

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Cilj je popularizirati plivanje i razviti novi sportski program "Napredna škola plivanja". Projekt se u cijelosti financira iz programa za socijalnu koheziju Europske unije i vrijedan je gotovo milijun i pol kuna.

Korisnik projekta Swim je Javna ustanova za upravljanje sportskim objektima Grada Vukovara "Sportski objekti Vukovar" u razdoblju od tri godine. Želja je povećati dostupnost sportskih aktivnosti za djecu od 1. do 4. razreda osnovne škole na području Grada Vukovara. "Sedmi je to projekt u nizu koji se prijavljuje u sklopu natječaja Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima i općinama. Drago mi je što se kod najmlađih sugrađana potiče zdrav način života. Nastojimo od najmlađe dobi naše sugrađane "uvući" u svijet sporta, u ovom slučaju plivanja", istaknuo je zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček. Direktorica vukovarske Razvojne agencije Vedrana Žilić smatra kako su kroz sedam različitih projekata obuhvaćeni svi segmenti društvenog života Grada i kako građani to prepoznaju. A ravnatelj Javne ustanove „Sportski objekti Vukovar„ Ivan Sabo rekao je kako je cilj razviti jedan novi sportski program te povećati dostupnost sportskih aktivnosti za djecu od 1. do 4. razreda. "Okidač nam je bio podatak središnjeg Ureda za sport prema kojemu je dvije trećine našeg stanovništva okrenuto sjedilačkom načinu života i ne bave se tjelesnom aktivnošću. Zbog toga ćemo kod najmlađih od početka probati utjecati na to da prepoznaju koliko je sport važan za zdravlje. Željeli smo plivanje učiniti pristupačno svima. Program je besplatan, a školama i roditeljima izaći ćemo u susret i što se tiče prijevoza. "Kupit ćemo" djecu pred njihovim matičnim školama ili u neposrednoj blizini njihova mjesta stanovanja, voziti ih do plivališta u gradu te ih nakon treninga vraćati kućama". Sabo vjeruje kako će građani prepoznati program Swim, ne samo zbog toga što je zdrav, već i zbog toga da djeca nauče plivati, a s obzirom da prema podacima Crvenog križa, čak 67 posto djece osnovnoškolskog uzrasta ne zna plivati. Na projektu Swim bit će zaposlene tri osobe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.