Hrvatski radio

Radio Osijek

16:15 / 27.04.2021.

Autor: Mirta Milas

Projekt vodoopskrbe i odvodnje Valpovo-Belišće

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

U Valpovu je potpisan Ugovor o izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Belišće. Dio je to projekta vodoopskrbe i odvodnje Valpovo - Belišće kojim je predviđena izgradnja i rekonstrukcija više od 100 kilometara kolektora i tlačnih cjevovoda te izgradnja 15 i rekonstrukcija 2 crpne stanice.

Vrijednost projekta veća je od 270 milijuna kuna, od kojih se gotovo 190 milijuna sufinancira iz Europskog kohezijskog fonda.  S današnjim puštanjem u rad Tlačne stanica 1 u Gatu, s pripadajućim tlačnim cjevovodom, stanovnici prigradskih naselja Grada Belišća - Veliškovci, Gat i Tiborjanci te stanovnici općine Marijanci dobili su dugoočekivanu kanalizaciju. 

Valpovački gradonačelnik Matko Šutalo rekao je kako je ovo zasigurno najveći infrastrukturni projekt na području cijele Valpovštine. "Ovim ćemo projektom u konačnici dobiti kompletno priključivanje ostatka stanovnika na sustav odvodnje. Danas potpisani projekt odnosi se na sustav za pročišćavanje otpadnih voda, trebao bi biti dovršen u idućih 18 mjeseci, što jamči priključivanje i ostatka stanovnika ovog područja na kanalizacijsku mrežu". Da je ovo projekt od iznimne važnosti potvrdio je belišćanski gradonačelnik Dinko Burić. "Ovim se projektom omogućuje priključenje na sustav odvodnje i ostalih prigradskih naselja i samo će još dva prigradska naselja ostati neriješena - Gorica Valpovačka i Bocanjevci, no priprema se i rješavanje tog problema. Ne bismo ovo mogli sami, bez europskih sredstava i ogromne potpore s državne razine - kako resornog ministarstva i Hrvatskih voda, tako i Osječko-baranjske županije. Radi se o ulaganju koje ima istinski povijesni značaj i tek će budućnost pokazati koliko je cijeli projekt važan za ova dva grada te općine Bizovac, Petijevce, Košku i Marijance". 

"Hrvatska Vlada putem  Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja aktivno promiče zaštitu okiliša i održivi razvoj. Hrvatske vode u suradnji s lokalnim komunalnim poduzećima i jedinicama lokalne samouprave uspješno razvijaju takozvane "projekte aglomeracija". Ponosni smo što smo uspjeli osigurati i u aktivnoj smo provedbi 2 milijarde vrijednih projekata na području Osječko-baranjske županije, od kojih gotovo 400 milijuna kuna otpada na aglomeraciju Valpovo - Belišće. Više od 200 milijuna kuna bespovratnih sredstava doći će iz europskih fondova. Najveći je doprinos Europske unije  i to sa  70 posto, 20 posto izdvajaju Vlada RH i resorno ministarstvo, a  tek 4 posto otpada na jedinice lokalne samouprave (oko 11 milijuna kuna). Bilo bi stoga jako loše da se nismo svi zajedno potrudili i iskoristili ovu veliku šansu", rekao je među ostalim generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Direktorica tvrtke Dvorac d.o.o. iz Valpova Iva Matić rekla je kako su danas potpisana dva ugovora za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Petrijevcima i u Belišću. Vrijednost uređaja u Belišću veća je od 55, a u Petrijevcima od 34 milijuna kuna. Cijeli projekt pridonosi modernizaciji infrastrukture vodoopskrbe i odvodnje na području Valpova i Belišća te općina Bizovac, Petrijevci, Koška i Marijanci. 2016. imali smo 15 tisuća korisnika priključenih na kanalizacijsku mrežu, a po završetku projekta taj će se broj povećati za 10 tisuća.  Do 2026. imat ćemo više 85 posto stanovnika priključenih na sustav odvodnje. 

 

Gradonačelnik Belišća Dinko Burić

Gradonačelnik Valpova Matko Šutalo

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković

Saborski zastupnik Goran Ivanović

Direktorica tvrtke Dvorac d.o.o. Valpovo Iva Matić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.