Hrvatski radio

Radio Osijek

Projekt XIII. Šokački suveniri Osijeku

13.02.2019.

09:39

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Uvodnom izložbom i šokačkom revijom "Stazama tradicije VII" u sjedištu udruge Šokačka grana bit će predstavljen projekt XIII. Šokački suveniri Osijeku .

„XIII. projekt "Šokački suveniri Osijeku" ima za cilj očuvanje i upoznavanje s različitim tradicijskim rukotvornim tehnikama krajeva u kojima žive Šokci. Ono čime se svake godine najviše zaokupljamo je izvedba originalnog i jedinstvenog predmeta koji će dati izvornost i prepoznatljivost našoj turističkoj ponudi, predstaviti Šokačku granu, Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju .
Zadatak projekta je očuvanje bogate tradicijske baštine i kulture Šokaca, edukacija stanovništva ručnoj izradi starinskih predmeta i motiva u različitim rukotvornim tehnikama te njihova primjena na ukrasnim i uporabnim predmetima danas”, rekla je voditeljica projekta Ljubica Pilipović.
U okviru projekta besplatno će educirati polaznike u radionicama: zlatoveza, šlinganja, necanja, heklanja, štrikanja, vezenja svilom, oslikavanja predmeta, krojenja i šivanja narodnih nošnji, šaranja jaja voskom, slamarske tehnike (u svibnju) te izrade tradicijskih božićnih ukrasa (tijekom Adventa).
Promocija projekta održat će se 13. veljače 2019.g. u 19,00 sati u prostorijama udruge K.P.Svačića 36 uvodnom izložbom i šokačkom revijom "Stazama tradicije VII" gdje će biti povezana izvornost i moderna primjena rukotvornih tehnika. Po završetku programa zainteresirani polaznici moći će se upisati u radionice koje će se održavati svake srijede od 20. veljače od 18,00 do 20,00 sati u prostorijama udruge Šokačka grana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.