Hrvatski radio

Radio Osijek

Projekt za mlade od 15 do 25 godina

09.05.2018.

14:29

Autor: Željka Bačić

Foto: Željka Bačić/ Radio Osijek

Foto: Željka Bačić/ Radio Osijek

Foto: - / -

U osječkom Arheološkom muzeju predstavljen je projekt "Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije" koji sufinanciraju Europski socijalni fond sa 671.000 te Ministarstvo kulture u visini 118 tisuća kuna.

Nositelj projekta je Arheološki muzej Zagreb, a u njega je uključena i Županija osječko- baranjska,odnosno, osječki Arheološki muzej. Projektom će biti obuhvaćeni mladi od 15 do 25 godina različitih strukovnih zanimanja (od dizajnera, tehničara metalurgije, drvnih tehničara, zlatara, keramičara, stolara, krojača, obućara te brojnih drugih) koji će na temelju arheološke građe stvarati nove proizvode pod mentorstvom obrtnika. Polaznici kulturno- umjetničkih radionica (od 3. do 7. rujna ) upoznat će se s muzejskim arheološkim zbirkama na temelju kojih će razviti "kompetencije potrebne za izradu novih umjetničkih proizvoda". Kako se kaže u projektu, rezultati  procesa su inovativni proizvodi  temeljeni na reinterpretaciji baštine, koji će biti predstavljeni na izložbi tijekom 2019. godine u 5 muzeja suradnika- u Zagrebu, u Muzeju vučedolske kulture, Gradskom muzeju Virovitica, Gradskom muzeju Sisak i Arheološkom muzeju u Osijeku.  Radionice će pomoći, rekla je današnjem predstavljanju u Osijeku voditeljica projekta iz zagrebačkog Arheološkog muzeja Zorica Babić, osnažiti 84 nezaposlene mlade osobe strukovnih zanimanja za tržište rada. "Dizajneri koji provode edukaciju  na umjetničkom planu pomoći će sudionicima razviti i realizirati ideje prototipa iz postava muzeja, a mladi će imati prigodu upoznati lokalne obrtnike i poduzetnike s kojima će surađivati u izradi svojih prototipova te tako ostvariti i potencijalnu poslovnu suradnju"- stoji u projektu "Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije" koji će trajati 18 mjeseci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.