Hrvatski radio

Radio Osijek

Projekt za turiste s invaliditetom

04.11.2020.

11:48

Autor: Davor Lončarić

Projekt za turiste s invaliditetom

Projekt za turiste s invaliditetom

Foto: - / -

Hrvatsko-mađarski projekt Pristupačne turističke destinacije i usluge u prekograničnom području vrijedan je gotovo 200 tisuća eura, a predstavljen je danas na početnoj konferenciji u Osijeku. . .

Upravni odjel za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije zajedno s partnerom iz Mađarske, Županijom Baranja te pridruženim partnerima, Pravobraniteljstvom za osobe s invaliditetom Područnog ureda Osijek i Ministarstvom za ljudske potencijale iz Mađarske održavaju Uvodnu konferenciju projekta ADOBE (Accesible tourism destinations and services in border areas ili Pristupačne turističke destinacije i usluge u prekograničnom području) koji se provodi kroz Interreg V-A Hrvatska-Mađarska.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom aktivno je sudjelovala u pronalasku i udruživanju partnera za prijavu na natječaj za projekte prekogranične suradnje, a preporuku pravobraniteljice upućenu jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u pograničnom području o prijavi na ovu vrstu natječaja, a s ciljem osiguranja pristupačnosti turističkih usluga osobama s invaliditetom, uvažila je Osječko-baranjska županija te je uz podršku pravobraniteljice osmišljen i prijavljen projekt „ADOBE – pristupačna turistička odredišta i usluge u pograničnim područjima“.

Provedbom projekta želi se poboljšati pristupačnost turističkih odredišta i usluga u pograničnom području Hrvatske i Mađarske, posebno Osječko-baranjske županije i Županije Baranja te tako omogućiti osobama s invaliditetom uživanje u svim uslugama na ravnopravnoj osnovi s drugima.

Projekt će trajati do kraja 2022. godine, izjavila je pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije Tatjana Roth. Ukupna je vrijednost projekta 195 tisuća eura, a obuhvatit će izradu strategije, pokretanje web aplikacije te nabavku opreme koja će pomoći osobama s invaliditetom da dođu do različitih turističkih sadržaja. 

Savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mario Burek izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Osječko-baranjska županija prihvatila preporuku pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. 

Danijel Balažić, predsjenik Udruge paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije izjavio je uoči skupa kako oosbe s invalidskim kolicima imaju niz prepreka pri kretanju gradskim ulicama i nogostupima, a posebnice ako žele posjetiti kulturne spomenike u kojima konzervatori ne dopuštaju intervencije kako bi se omogućio pristup osobama s invaliditetom. Dodao je također kako postoji niz primjera hotela s četiri zvjezdice koji nemaju osigurane uvjete za smještaj osoba s invaliditetom iako, kako misli, to moraju prema zakonima imati.  

Tatjana Roth

Mario Burek i Danijel Balažić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.