Hrvatski radio

Radio Osijek

Projektna međunarodna suradnja srednjih škola

04.11.2022.

12:10

Autor: HRT / Radio Osijek

Gimnazijalci iz Subotice u Osijeku

Gimnazijalci iz Subotice u Osijeku

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Ove školske godine u III. Gimnaziji Osijek provodit će se projekt međunarodne suradnje srednjih škola pod nazivom ,,Učimo zajedno za budućnost kakvu želimo". Treća Gimnazija će surađivati s Gimnazijom ,,Svetozar Marković" iz Subotice u kojoj učenici i nastavnici pripadnici hrvatske nacionalne manjine imaju nastavu općeg smjera na hrvatskom jeziku.

Prekogranična suradnja škola omogućuje uočavanje bogatstva različitosti i sličnosti koje podižu vrijednost zajedništva u očuvanju kulturnoga identiteta hrvatske zajednice u inozemstvu.

Radionicama, koje će se održavati online i uživo, promiču se europski ciljevi i vrijednosti, s naglaskom na promicanje mira, vlastitih osobnih i kulturnih vrijednosti te dobrobiti svih građana.


Upriličit će dva međusobna posjeta u kojima će održati radionice i terensku nastavu s ciljem uvježbavanja komunikacijskih i suradničkih vještina. Posjetit će razne udruge i ustanove, što će pridonijeti upoznavanju kulturne raznolikosti. Susreti učenika potiču osobni i socijalni razvoj, upoznavanje životne sredine projektnoga partnera (kultura, socijalne, gospodarske i političke prilike) i prihvaćanje različitosti. Na današnji, prvi susret u jednodnevni posjet došlo je 16 učenika, 3 nastavnika i ravnatelj Gimnazije ,,Svetozar Marković".

Tijekom projekta koristit će interaktivne digitalne alate za izradu prezentacija, snimiti radioemisiju i videosadržaje o kulturnim specifičnostima svojih sredina, koje će predstaviti na mrežnoj stranici projekta i društvenim mrežama škola.

U osječkoj III. Gimnaziji u projektnim aktivnostima sudjeluju učenici svih generacija. Voditeljica projekta je knjižničarka Sanja Galic, uz veliku potporu ravnatelja Dražena Jakopovića, a sudjeluju i profesori: Ana Gusak Mikac, Ana Antunović (psihologinja), Katarina Moržan, Sanja Erkapić i Zvonimir Parać.

Projekt sufinanciraju Ministarstvo znanosti i obrazovanja, sama škola i donatori.


voditeljica Projekta, prof. Sanja Galic

prof. Jelena Pijuković

učenik Adrijan Čukić

učenik Nikola Stipić iz Subotice

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.