Hrvatski radio

Radio Osijek

Projektom "Oslonac u poslovanju - PIA Antunovac" do jačanja malih tvrtki

20.02.2020.

14:25

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Projekt pod nazivom "Oslonac u poslovanju" kojemu je cilj ojačati male tvrtke i njihov opstanak na tržištu, ponajprije kroz umrežavanje, ali i potaknuti samozapošljavanje kroz mjere Zavoda za zapošljavanje započeo je današnjim predavanjem u Poduzetničkom inkubatoru i akceleratoru Antunovac.

Agencija za održivi razvoj Općine Antunovac "RODA" organizirala je danas radionicu za poduzetnike o "Mjerama aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u 2020. godini". Provodi se u okviru projekta "Oslonac u poslovanju - Poduzetnički inkubator i akcelerator Antunovac" koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Regionalnog ureda Osijek Ivan Ravlić rekao je kako se mjerama nastoji smanjiti broj nezaposlenih na ovome području budući da je ona značajno iznad prosjeka Republike Hrvatske: "Krajem siječnja na evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje regionalnog ureda Osijek evidentirano je 17.000 nezaposlenih osoba što je ukupno 16%. U odnosu na Republiku Hrvatsku to je još uvijek značajno iznad prosjeka koji je oko 8%. Ono što je isto tako znakovito i ukazuje na određene probleme je da 45% osoba koje se nalaze na evidenciji zapošljavanje čeka duže od godinu dana", rekao je Ravlić i dodao kako je dobra vijest da u posljednje vrijeme raste zanimanje za potporama samozapošljavanja gdje se kroz financijsku i savjetodavnu podršku pokušava što više nezaposlenih uključiti u svijet tržišta rada, odnosno u poduzetništvo.

Direktorica Agencije za održivi razvoj Općine Antunovac Nataša Tramišak napomenula kako je cilj projekta "Oslonac u poslovanju" doprinijeti jačanju sposobnosti malih tvrtki za kvalitetnije poslovanje i opstanak na tržištu, te otvaranju novih mogućnosti poslovanja umrežavanjem poduzetnika. Sve potrebne informacije o sufinanciranjima i natječajima nude im se putem ovakvih predavanja: "Danas smo započeli s prvom u nizu radionica koje će Agencija provesti upravo u svrhu umrežavanja poduzetnika, njihova informiranja, savjetovanja i pružanja svih relevantnih informacija kako bi se održalo njihovo poslovanje i kako bi uspjeli doći do dodatnih bespovratnih sredstava, što iz proračuna Republike Hrvatske, što iz Europskih fondova. Ono što ćemo, uz mjere aktivne politike zapošljavanja predstaviti, su mogućnost i dostupnost natječaja i fondova Europske unije do 2020. godine, znači natječaja koji su trenutačno u tijeku, ali isto tako i natječaja u najavi. Sve to sa svrhom kako bi bili spremni i povukli sredstva iz fondova Europske Unije za svoja poslovanje", napomenula je Tramišak.

Uz "RODU", Zavod za zapošljavanje i Poduzetnički inkubator Antunovac radionicu je organizirala i Agencija HAMAG BICRO koja je nedavno otvorila i ured u Inkubatoru. Zamjenik predsjednika uprave HAMAG BICRO-a Mario Turalija napomenuo je kako održavaju radionice i predavanja u cijeloj Hrvatskoj već dvije godine: "Ovdje ćemo predstaviti poduzetnicima bespovratne potpore koje HAMAG BICRO nudi, to jest indikativni plan za kraj ovog razdoblja, sukladno tome da je ovo zadnja godina u ovih prvih sedam godina pristupa fondova iz Europske Unije. Također predstavljamo financijske instrumente, jer kad pogledamo unazad, u recimo 2016. godinu, kakve su kamatne stope i izvori financiranja bili kod naših poduzetnika, danas je to daleko povoljnije. One se mogu danas financirati s 1% kamata, ali to je ponovo onaj dio kredita koji se mora vratiti", rekao je Turalija i upravo iz tih razloga uputio poziv svim poduzetnicima da prate stranice strukturnih fondova Europske unije i stranice HAMAG BICRO-a gdje će detaljno biti objašnjeni svi programi kojima se mogu dobiti bespovratna sredstva kako bi maksimizirali svoje prihode i stvorili dodanu vrijednost kroz ta ista bespovratna sredstva.

Ukupna vrijednost projekta je 747.269,67 kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 560.452,24 kuna.

Galerija
foto Radio Osijek, Foto: -/-
foto Radio Osijek, Foto: -/-foto Radio Osijek, Foto: -/-foto Radio Osijek, Foto: -/-foto Radio Osijek, Foto: -/-foto Radio Osijek, Foto: -/-foto Radio Osijek, Foto: -/-foto Radio Osijek, Foto: -/-img_20200220_101255.jpg, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.