Hrvatski radio

Radio Osijek

Projektom "Učimo zajedno" osigurani asistenti u nastavi

12.09.2016.

12:58

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Projekt "Učimo zajedno 3", kojim se učenicima s poteškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama s područja županije osiguravaju asistenti u nastavi predstavljen je u Osječko - baranjskoj županiji zajedno s projektom "Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva".

Projektom "Učimo zajedno" iz fondova Europske unije za ovu je školsku godinu povučeno ukupno gotovo 2 i pol milijuna kuna, a kako je napomenuo Osječko - baranjski župan Vladimir Šišljagić, ovo je već treća godina kako se na taj način osiguravaju sredstva za asistente u nastavi: "Ove je godine osigurano 66 pomoćnika u nastavi, a koji će raditi sa 70 učenika. Ove je godine osigurano 2.632.842,00 kuna, od čega je gotovo 2,5 milijuna kuna povučeno iz Europskog socijalnog fonda, a ostatak je osigurala Osječko-baranjska županija. Unazad tri godine za ovaj smo projekt povukli 8,5 milijuna kuna kroz koji je zaposleno 206 pomoćnika u nastavi." - rekao je župan Šišljagić.

Projekt službeno kreće od 1. listopada, a otvoren je i natječaj na asistente u nastavi - napominje pročelnica županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Snježana Staščik: "Uvjet je minimalno četverogodišnja srednja škola i mogu se prijaviti svi koji misle da mogu raditi s djecom s poteškoćama u razvoju. Važno je napomenuti kako se kroz projekt djeca zbliže sa svojim asistentima i na kraju to bude i puno više od samoga rada u školi i 4-erosatnog radnog vremena."

Uz sredstva za asistente u nastavi, predstavljen je i projekt "Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva" kojim je iz EU fondova povučeno gotovo milijun kuna za prehranu najpotrebitijih u 38 osnovnih škola na području županije. Partner u projektu je i Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje čiji je predsjednik uprave Stjepan Ribić napomenuo kako i ovim projektima Osječko-baranjska županija dokazuje kako je najbolja u povlačenju sredstava iz EU fondova: "Subjekti s područja Osječko-baranjske županije mogu se pohvaliti sa 633 odobrena EU projekta i ukupno 370 milijuna eura, a sve je to moglo biti "nula". Na žalost u nekim hrvatskim županijama još uvijek "spavaju zimski san", no treba se potruditi i pokušati povući što više sredstava od ukupno osiguranih 10,7 milijardi eura koje Hrvatska ima osigurano do 2023. godine. Mi ćemo nastaviti i dalje biti aktivni i nadamo se kako ćemo i dalje ostati najbolja županija u Hrvatskoj po broju odobrenih EU sredstava." - rekao je Ribić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.