Hrvatski radio

Radio Osijek

Proljetni ophod ljelja u Gorjanima

23.05.2021.

16:41

Autor: Radio Osijek/TM

Proljetni ophod ljelja u Gorjanima

Proljetni ophod ljelja u Gorjanima

Foto: - / -

Proljetni ophod ljelja u Gorjanima, običaj čiju je vrijednost prepoznao i UNESCO, zaštitivši ga 2009. godine mjestom na listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva svijeta, održan je u danas pod epidemiološkim mjerama vezanima uz suzbijanje pandemije koronavirusa.

Kao i 2020. godine, ljelje u svom proljetnom ophodu, koji se održava na svetkovinu Duhova, ni ove godine nisu ulazile u dvorišta Gorjanaca, nego su bile na svetoj misi u mjesnoj župnoj crkvi. Po njezinom završetku, pred crkvom su izvele kraći program, a zatim prošle selom - u detaljima i bojama bogatom narodnom ruhu koje uključuje i sablje u rukama, te visoke kape na glavi, bogato kićene cvijećem.
Ljelje se vezuju uz gorjansku prošlost još iz vremena Turaka, kada su Turci zatočili sve muškarce u selu.  Legenda kaže da su se žene odjenule u muško ruho i naoružale poljoprivrednim alatkama te, uz veliku viku i buku, pošle ih osloboditi. Vidjevši ih i čuvši, Turci su se, kaže legenda, uplašili, a žene spasile muškarce.
Običaj ljelja u Gorjanima je bio prekinut od 1956. do 2005. godine, a kada ga je KUD Gorjanac obnovio.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.