Hrvatski radio

Radio Osijek

Promocija domaćih proizvoda s lokalnih OPG-ova u Županji

10.11.2022.

14:40

Autor: Radio Osijek

Lokalni proizodi

Lokalni proizodi

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Predstavljanjem proizvoda s lokalnih OPG-ova na središnjem županjskom trgu, u suradnji s Agroklasterom Vukovarsko-srijemske županije počelo je obilježavanje Dana Vukovarsko-srijemske županije. Središnja je proslava sutra, na Martinje, a obilježava se svake godine u drugom gradu. Ove je godine to Županja. Štand s proizvodima loklanih OPG-ova posjetio je danas župan Damir Dekanić. 

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić u ovoj je godini potaknuo inicijativu „ Od slavonskih polja pa do stola"s ciljem da pomogne lokalnim OPG-ovima, ali i umirovljenicima slabijeg imovinskog stanja. "Kako to kod nas često bude - prvo morate nešto pokazati, učiniti vidljivim i prihvatljivim, dokazati da su proizvodi kvalitetni i domaći, a uistinu jesu. Puno su kvalitetniji i bolji od brojnih proizvoda u našim trgovačkim centrima koji dolaze iz drugih zemalja. Cilj nam je da osim naših starijih sugrađana i oni najmlađi u vrtićima i školama konzumiraju zdrave proizvode provjerene kvalitete iz naše županije". Mjera se provodi putem Javnog poziva pojašnjava pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb Mario Adamović: "Znači, mjera se provodi na način da svi umirovljenici koji ostvaruju uvjete iz tog javnog poziva mogu ostvariti četiri puta godišnje vrijednosne bonove od 600,00 kuna. Oni im služe kako bi kupili domaće prehrambene proizvode s lokalnih OPG-ova, a sve u suradnji s Agroklasterom". U ovoj je godini mjeru iskoristilo 500 umirovljenika s mirovinom do 1000 kuna, a županija je za to namjenu osigurala 750 tisuća kuna. "Iduće će godine mirovinski cenzus iznositi 1.500,00 kuna pa očekujemo i puno veći odaziv korisnika te mjere. Zato je u županijskom proračunu za 2023. godinu osigurano dva i pol milijuna kuna. Agroklaster koji predstavlja proizvode s 200 OPG-ova u Vukovarsko-srijemskoj županiji provodi i kampanju Domaće je naše. Žele građanima poslati poruku kako je važno kupovati i konzumirati kvalitetne domaće proizvode ne samo zbog pomoći OPG-ovima već i kako se ruralni prostor ne bi dalje praznio.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.