Hrvatski radio

Radio Osijek

15:19 / 21.06.2018.

Autor: HINA/ Željka Bačić

Promocija polaznika vojnih škola

Promocija  polaznika vojnih škola

Promocija polaznika vojnih škola

Foto: - / -

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović je u povodu Svečane promocije polaznika vojnih škola na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman", dodijelila je danas 86 činova.

Predsjednica je nagradila i nagradila četvero pripadnika OS RH. Odluke o dodjeli činova poručnika/poručnika korvete i nagradama za najbolje polaznike vojnih škola, predsjednica je donijela na temelju svojih ustavnih i zakonskih ovlasti, na prijedlog potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane, priopćeno je iz Ureda predsjednice. Ukupno je dodijeljeno 86 činova poručnika/poručnika korvete pripadnicama i pripadnicima OSRH, odnosno 21 časnica i 65 časnika Oružanih snaga RH. Također nagrađeno je ukupno četvero pripadnika Oružanih snaga RH ručnim satom s posvetom vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH i to: poručnik bojnog broda Stipe Mornar, najbolji polaznik 26. naraštaja intergranske zapovjedno-stožerne izobrazbe u Zapovjedno-stožernoj školi "Blago Zadro"; vojnik Dražen Čarapar, najbolji polaznik 17. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe u Časničkoj školi "Andrija Matijaš Pauk"; vojnikinja Anamaria Ćurkovuć, najbolja polaznica (vojni pilot) 21. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva; i stožerna narednica Lidija Luksa, najbolja polaznica 16. naraštaja Visoke dočasničke izobrazbe u Dočasničkoj školi "Damir Tomljanović Gavran".

Ministar obrane Damir Krstičević je obraćajući se polaznicima istaknuo kako nema svetijeg mjesta za taj čin od Vukovara te da jačamo vojsku zbog slobode i jačanja sigurnosti u budućnosti, ali gradimo i savezništvo s drugim državama. Posebno je zadovoljan što je školu završilo i 6 pilota, a na jesen će, najavio je, biti upisano još 12. Predsjednica Grabar Kitarović je istaknula kako je ovo novi naraštaj mladih i vrhunski obučenih domoljuba u koje se počelo ulagati: " U posljednje dvije godine Vlada je preokrenula predugi proračinski pad  za razvoj vojske, odnosila se gotovo maćehinski, a sada se ulaže u modernizaciju i tehnološki razvoj i znanost".

D.Krstičević, K.Grabar Kitarović i M.Šundov poželjeli su pobjedu hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji jer su vojska i sport uvijek išli zajedno.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.