Hrvatski radio

Radio Osijek

13:43 / 20.06.2018.

Autor: Radio Osijek/HINA

Promocije vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta "Doktor Franjo Tuđman"

fotografije Amoreta Bajto HRT Radio Osijek

fotografije Amoreta Bajto HRT Radio Osijek

Foto: - / -

Prigodnim je programom u Vukovaru počela dvodnevna svečanost promocije vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta "Doktor Franjo Tuđman". Središnji dio programa - promocija 153 polaznika- održat će se sutra u nazočnosti predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i državnog i vojnog vrha.

Ulicama Vukovara održan je svečani mimohod, a na Memorijalnom groblju i Spomen-obilježju Ovčara položen je zajednički vijenac Ministarstva obrane RH  i Oružanih snaga RH. Polaganju vijenaca nazočio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima te izaslanstvo HVU-a "Dr. Franjo Tuđman" nakon čega je služena sveta misa u crkvi sv. Filipa i Jakova, koju je predvodio vojni ordinarij biskup Jure Bogdan.
General Šundov još jednom je podsjetio na simboliku grada Vukovara i njegovu važnost za Hrvatsku vojsku, ali i tijek Domovinskog rata. "Na ovaj način pripadnici Hrvatske vojske koji se školuju na HVU odaju počast, priznanje i zahvalnost braniteljima Vukovara i svim žrtvama ovoga grada tako da ja vjerujem da svaki mladi časnik, osobito oni koji završavaju školovanje i koji se promoviraju u prvi časnički čin, ima jedan poseban osjećaj dobiti taj čin dobiti upravo na ovome mjestu", naglasio je. Vukovar je bio od iznimne važnosti ne samo za obranu gada, već i prilika i vrijeme da se u drugim dijelovima Hrvatske bolje organiziramo i naoružamo te tako obranimo našu lijepu Hrvatsku", zaključio je general Šundov.
Ulicama Vukovara održan je svečani mimohod koji je završio polaganjem vijenca kod Križa na Dunavu, podignutom u čast svim poginulim braniteljima za slobodnu Hrvatsku. Poseban ponos što će diplomu nakon petogodišnje civilne i vojne izobrazbe za vojnog pilota primiti upravo u Vukovaru, izrazila je poručnica Anamaria Ćurković koja je   među najboljim polaznicima vojnih škola HVU-a "Dr. Franjo Tuđman". "Iznimna mi je čast što sam među nas šestero upravo ja izabrana za najbolju polaznicu 21. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva vojni pilot. Konkurencija je zaista bila sjajna  i odlučile su nijanse, tako da sam jako sretna što ću u Vukovaru primiti pohvalu kao najbolja, jer ipak je ovo grad heroja" , kazala je poručnica Ćurković.
 U večernjim satima na Trgu Republike Hrvatske u Vukovaru, održat će se prigodan program za građane gdje će uz Jazz orkestar Oružanih snaga RH te Klapu Hrvatske ratne mornarice (HRM) "Sv. Juraj" nastup održati akrobatska skupina "Krila Oluje" te Počasno-zaštitna bojna. U četvrtak će se u Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru održati svečanost promocije polaznika Hrvatskog vojnog učilišta i to 17 polaznika Ratne škole Ban Josip Jelačić, 32 polaznika Zapovjedno stožerne škole Blago Zadro, 87 polaznika temeljne časničke izobrazbe među kojima je i troje vojnih pilota te 17 polaznika visoke dočasničke izobrazbe. Najboljima među njima bit će uručene i nagrade.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.