Hrvatski radio

Radio Osijek

12:12 / 02.12.2018.

Autor: Stjepan Filipović

Promotivna vožnja vlakom Osijek - Pečuh

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Dan je grada Osijeka. Slavi se u znak sjećanja na 2. prosinca 1786. godine, kada su tri dijela grada - Tvrđa, Gornji i Donji grad - postali cjelina. S osječkog kolodvora krenula je promotivna vožnja vlakom Osijek - Pečuh.

"Nakon 2014. godine ponovno uspostavljamo liniju između Osijeka i Pečuha, dva prijateljska grada i dvije države. Zadovoljstvo mi je što ponovno uspostavljamo ovu komunikaciju jer nema prijateljstva bez redovnog komuniciranjaljudi i roba. Mi smo se danas ovdje okupili, idemo u promotivnu vožnju i na taj ćemo način pokazati da nam je stalo do prijateljstva i međusobnoga odnosa, a to najbolje možemo potvrditi kroz međusobnu komunikaciju i suradnju na različitim razinama. Ovo je prva, a sljedeća, koju smo dogovorili, bit će da povežemo naš IT sektor, koja je najbrža rastuća industrija, ali i kod njih i na taj način pokazujemo da smo pravi prijatelji što potvrđujemo kroz suradnju", rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.
"Ovaj je događaj od iznimne važnosti za Hrvatsku i Mađarsku a posebice za hrvatsku manjinu u Mađarskoj i Mađare u Hrvatskoj koji će imati priliku putovati u Peču i Osijek i ovo je najbolji način povezivanja. Mi smo s Mađarima dijelili povijest 800 godina, a danas dijelimo sadašnjost. Europska unija nam omogućuje da se bolje integriramo i povezujemo te da razvijemo ovo područje da nema potrebe za migracijama u budućnosti", naglasio je generalni konzul republike Hrvatske u Pečuhu Drago Horvat.
Nakon promotivne vožnje od 9. prosinca uspostavlja se redovita željeznička linija na ovoj relaciji.
Želja da svoju medijsku prisutnost u glazbi iskoristi za opće dobro ponukala je Igora Delača da organizira humanitarnu utrku Osijek trči (i ti to možeš - daruj svoje kilometre) u koju se uključilo 400 Osječana. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.