Hrvatski radio

Radio Osijek

Promrzli i umorni iz Berkasova stižu do Bapske

20.10.2015.

16:54

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U oranice između srbijanskog mjesta Berkasovo i hrvatske Bapske iz sata u sat stižu nove skupine izbjeglica i migranata, a u odnosu na ponedjeljak, danas je primjetna nazočnost srbijanskih policajaca, koji stoje sa strane i promatraju dolazak izbjeglica na granicu.

Hrvatski policajci, pripadnici interventnih postrojbi, nalaze se uz samu graničnu crtu, a od skupina izbjeglica i migranata dijeli ih željezna ograda kroz koju se prije svih propuštaju ranjive skupine, poput invalida, starijih osoba te žena i djece, a tek zatim i muškarci. Na izbjeglicama i migrantima vidljiv je umor i iscrpljenost zbog izrazito teških uvjeta u kojima se nalaze, a među njima je primjetno velik broj djece svih dobi, od dojenčadi do starije djece koja čekaju ulazak u Hrvatsku. Posvuda su ogromne količine odbačenog otpada i blata, preko kojega izbjeglice jednostavno rasprostiru pokrivače na kojima sjede ili leže i čekaju da im se odobri prolazak.
Pored ceste koja od Berkasova vodi do nekadašnjeg malograničnog prijelaza prema Bapskoj nalazi se nekoliko improviziranih šatorskih nadstrešnica ispunjenih izbjeglicama i migrantima, a posvuda se čuje plač uplakane djece. Primjetan je angažman velikog broja volontera srbijanskih i drugih humanitarnih organizacija, među kojima i srbijanskog Crvenog križa.  "Trenutno je nešto manji priljev u odnosu na jučerašnji dan, ali je situacija i dalje teška", rekla je Dušica Poletan iz Crvenog križa Šida, čiji djelatnici i volonteri izbjeglicama i migrantima dijele kabanice, odjeću, obuću i hranu. Prema njezinim riječima, ostvarena je vrlo dobra suradnja s Hrvatskim Crvenim križem, posebice u spajanju razdvojenih obitelji. Kazala je i kako je u samo nekoliko sati podijeljeno oko tisuću paketa pomoći, što, kako kaže, dovoljno govori o priljevu izbjeglica. "Prednost u podjeli paketa pomoći imaju žene i djeca do 18 godina starosti, bebe, starije osobe i invalidi", navela je Poletan. Kako bi se zaštitili od hladoće i oborina, izbjeglice i migranti na raspolaganju imaju jedino kabanice i pokrivače koje im dijele volonteri humanitranih udruga.
Na cesti koja od Berkasova vodi prema mjestu prijelaza, a riječ je o pet kilometara koje izbjeglice i migranti prelaze pješice, humanitarne su udruge na dva mjesta izbjeglicama omogućile besplatni pristup internetu, što koriste mnogi. 
Na samom mjestu prijelaza nalazi se i velik broj novinarskih ekipa. Neki od srbijanskih novinara potvrđuju kako je tijekom dopodnevna graničnu crtu prešla skupina od oko tisuću osoba koje su, izgubivši strpljenje i ne želeći čekati da ih hrvatska policija propusti, jednostavno zaobišli policijskih punkt i ušli u Hrvatsku. "Nije došlo do nikakvog sukoba. Kada su policjaci vidjeli namjeru te skupine nezadovoljnih i promrzlih ljudi, jednostavno su ih pustili da prođu bez ikakvog pokušanja njihovog zaustavljanja", rekao je jedan od srbijanskih novinara.
Neki pak navode kako postoje planovi srbijanskih vlasti o izmještanju sadašnjih šatora UHNCR-a, Crvenog križa i drugih udruga koji su podignuti duž pristupne ceste, kako bi se omogućio veći protok izbjeglica i migranata koji su doslovce zakrčili svu cestu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.