Hrvatski radio

Radio Osijek

Propada Mađarsko-hrvatska industrijska i trgovinska komora

12.01.2016.

18:01

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mađarsko-hrvatska industrijska i trgovinska komora nakon deset godina rada nalazi se pred gašenjem. Trgovački sud u Zagrebu objavio je oglas kojim se pozivaju vjerovnici da otvore stečajni postupak te udruge s dugom od preko 41.000 kuna.

U sudskom se oglasu pozivaju i zastupnici te komore da u roku od 15 dana predaju ovjeren popis imovine i obaveza, a ne odazovu li se oni i vjerovnici, sud će donijeti rješenje o otvaranju i zatvaranju skraćenog stečajnog postupka.
Mađarsko-hrvatska industrijska i trgovinska komora osnovana je 2006. s ciljem, unapređenja gospodarskih i trgovinskih interesa te unapređenju zastupanja interesa tvrtki u mađarskom vlasništvu koje posluju u Hrvatskoj i s njima povezanih domaćih tvrtki. Potporu za osnivanje komore tada je dala hrvatska Vlada i Hrvatska gospodarska komora na čelu s tadašnjim predsjednikom Nadanom Vidoševićem koji je tada isticao da je suradnja hrvatske i mađarske komore odlična. 
Iako su očekivanja od zajedničke mađarsko-hrvatske komore u posljednjih deset godina bila velika, mađarska je strana u studenom prošle godine u Osijeku otvorila ured Mađarske nacionalne trgovačke agencije kojoj je osnivač mađarska država i mađarska trgovačka i industrijska komora. Jačanje ekonomske suradnje povezivanjem i pružanjem pomoći mađarskim poduzetnicima u Hrvatskoj, kako je rečeno, glavna je zadaća Mađarske nacionalne trgovačke agencije, a računalo se i na zajedničku komoru kojoj sada prijeti stečaj.
Mađarsko-hrvatsku industrijsku i trgovinsku komoru sa sjedištem u Zagrebu do 2013. vodili su predsjednik uprave Mark Gyorvari, gradonačelnik mađarskog Szentlőrinca i direktorica Eva Almasi-Gatai.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.