Hrvatski radio

Radio Osijek

Propao drugi pokušaj!

02.07.2013.

11:12

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nije uspio drugi pokušaj konstituiranja Skupštine Osječko-baranjske županije. Ako propadne i treći- čekaju nas novi izbori.

U prvom pokušaju, 21. lipnja, HDSSB je kao relativni pobjednik izbora s 24 osvojena mandata predložio da predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije bude njihov Boris Antunović, no on nije dobio potrebnu natpolovičnu  većinu od 28 vijećnika. Prva je konstituirajuća sjednica tada prekinuta. U međuvremenu je prijedlog Hrvatskih laburista - stranke rada da predsjednik skupštine bude njihov Antun Kapraljević uz njihov program za županiju dobio potporu HDSSB-a i dvoje vijećnika HSP-a dr Ante Starčevića čime je stvorena potrebna većina u skupštini. Laburist Miroslav Varga izjavio je danas kako je njihov prijedlog dobio potporu i svih srugih stranaka u skupštini, iako to nitko ne želi javno reći. Međutim, Antunu Kapraljeviću, koji inače problema sa srčanim tegobama, sinoć je pozlilo te je hospitaliziran, a na današnjoj sjednici nije bilo drugih prijedloga za budućeg predsjednika županijske skupštine. Sjednica je tako drugi put prekinuta, a ako ni u trećem pokušaju ne bude bio izabran predsjednik i dopredsjednici skupštine Osječko-baranjsku županiju čekaju novi izbori.

 

Miroslav Varga je izjavio kako je Kapraljeviću pozlilo zbog brojnih pritisaka koje je doživio posljednjih dana. Na sjednici su se sukobili i vijećnici - nekadašnji koalicijski partneri iz HDZ-a i HSP Ante Starčevića uz međusobne optužbe da sudjeluju u neprincipijelnim koalicijama kako bi ostvarili svoje osobne interese. HDZ je takvim ocijenio priklanjanje pravaša HDSSB-u i Laburistima na županijskoj razini dok su pravaši za isto optužili HDZ-ovce na razini grada Osijeka (poduprli su HNS i SDP u Gradskom vijeću Osijeka).

Sve stranke suglasne su kako je najlošije rješenje ponavljanje izbora koji su preskupi, a pitanje je bi li riješili situaciju u Skupštini Osječko-baranjske županije. 

Iz HDZ-a su najavili kako na sljedećoj sjednici namjeravaju istaknuti vlastitog kandidata za predsjednika skupštine, a to znači da će se nastaviti međustranačko dogovaranje i pokušaji stvaranja većine od 28 vijećnika. 

Do tada ostaje pitanje hoće li 3 vijećnika laburista i 2 vijećnika pravaša ostati na istom pravcu te uz HDSSB (koji ima 24 vijećnika) održati potrebnu većinu. Upitno je, naravno, i hoće li laburist Kapraljević do sljedeće sjednice biti boljeg zdravstvenog stanja nego danas.

Poslušajte izjave stranačkih čelnika u Skupštini Osječko-baranjske županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.