Hrvatski radio

Radio Osijek

Proračun Grada Osijeka za 2017. godinu 487,3 milijuna kuna

12.10.2016.

13:40

Autor: HINA/Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječko Gradsko vijeće je većinom glasova usvojilo gradski proračun za 2017. godinu u iznosu od 487,3 milijuna kuna, što je 37,5 milijuna kuna više od ovogodišnjeg proračuna .

Predstavljajući prijedlog proračuna, gradonačelnik Ivan Vrkić kazao je kako se planirana razlika kani Pokriti povećanjem prihoda iz komunalnog doprinosa te poreznih prihoda, a najvećim dijelom iz kredita jer se planira dugoročno zaduženje od 19 milijuna kuna. Kredit se, uz ostalo, planira utrošiti za projekte obnove osječke povijesne jezgre Tvrđe, sportske dvorane osnovne škole u Tenji, Industrijske zone "Nemetin", te izgradnju novih biciklističkih staza i javne rasvjete na gradskom području. Najavio je i brojne projekte koji će se uglavnom sufinancirati sredstvima iz EU fondova, poput obnove javnog gradskog prijevoza i nabave 30 novih niskopodnih tramvaja te izgradnju lučkog terminala za rasute terete, čime će Drava ponovno postati konkurentan plovni put.
Vrkić je izvijestio kako se proračunska izdvajanja za aktivnosti socijalne skrbi i zdravstva povećavaju za dva milijuna kuna što, istaknuo je, pokazuje da je grad u teškom stanju, ali i socijalno osjetljiv prema potrebitima.
HDSSB-ov vijećnik Karlo Šatvar prigovorio je da se gradski proračun ponovno donosi rano, već početkom listopada, kada ga još nisu usvojili drugi veliki gradovi, a niti županije. Proračun je veći od ovogodišnjeg, ali to je uglavnom posljedica zaduživanja, vjerovatno jer ste shvatili da nešto trebate i napraviti u vašem mandatu, poručio je Šatvar gradonačelniku. Njegova stranačka kolegica Danijela Lovoković zamjerila je na nedostatku vizionarskih ideja, ocijenivši kako u proračunu ima dosta investicija čija je realizacija započeta u vrijeme dok je gradsku upravu vodio HDSSB. "S obzirom da se iduće godine održavaju lokalni izbori, možda su neki očekivali da će proračun biti prenapuhan i s puno želja. Proračun je vrlo realan, a Državni ured za reviziju dao je bezuvjetno mišljenje za financijsko poslovanje grada u 2015. godini, što je samo jedan od pokazatelja kako se grad vodi u trenucima gospodarske krize, istaknuo je HDZ-ov vijećnik Damir Kramarić. Nakon usvajanja proračuna, gradonačelnik Vrkić ocijenio je kako je proračun realan te nema veze s predizbornom kampanjom, već s interesima građana. Ovim proračunom pokušavamo završiti neke već započete projekte te promovirati jednakost u obnovi, razvoju i ulaganjima u sve dijelove grada, poručio je Vrkić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.