Hrvatski radio

Radio Osijek

Proračun OBŽ rebalansom povećan za više od 104 milijuna kuna

27.05.2022.

12:51

Autor: HRT Radio Osijek

ilustracija, Županijska skupština

ilustracija, Županijska skupština

Foto: K.Inhof / Radio Osijek

Na Dnevnom redu 10. sjednice Skupštine Osječko-baranjske županije našao se rebalans proračuna za ovu godinu, "težak" skoro 105 milijuna kuna te je iznos proračuna milijarda i 900 milijuna. Redovna vijećnička pitanja ni ovoga puta nisu prošla bez komaraca, a doznali smo i da će subvencioniranje karata za vlakove studentima biti nastavljeno. 

Povećanje proračuna ne odnosi se samo na sredstva prihoda županijskog proračuna (23 milijuna), nego i na sredstva evidencijski uključenih prihoda proračunskih korisnika, kao i na sredstva za financiranje decentraliziranih funkcija, na primjer, prihodi od poreza na dohodak povećani su za 10 milijuna kuna. 

Sjednica Županijske skupštine je, uobičajeno, počela vijećničkim pitanjima županu Ivanu Anušiću. Među ostalim, na pitanje o sufinanciranju želježničkog prijevoza za studente odgovorio je da su potrebe studenata bile veće od predviđenih sredstava no sa subvencioniranjem će se nastaviti i to od nove akademske godine po modelu 50% HŽ, 25% Županija te jedinice lokalne samouprave 25%, osim Općine Čeminac koja je to odbila te taj dio studenti iz te općine plaćaju sami. 

Zbog otpora dijele jedinica lokalne samouprave, ideja o osnutku županijske Agencije i zajedničkoj, sustavnoj borbi protiv komaraca je propala no Županija neće odustati te traži izmjene zakona prema kojima bi postojale i sankcije za one jedinice koje ne poštuju preporuke Zavoda za javno zdravstvo. Iako je i sada to obveza jedinica lokalne samouprave, problem je što ne postoje sankcije za one koji ne postupaju prema preporukama Zavoda. 


pročelnica Upravnog odjela za javne financije Snježana Raguž o rebalansu

župan Ivan Anušić o borbi protiv komaraca

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.