Hrvatski radio

Radio Osijek

Proračun OBŽ za 2022. godinu iznosi 1,8 milijardi kuna

16.12.2021.

15:21

Autor: HRT Radio Osijek

Sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije

Sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije

Foto: Radio Osijek / HRT

Proračun Osječko-baranjske županije za 2022. godinu iznosi milijardu i 800 milijuna kuna i najveći je do sada. Sukladno povećanju proračuna, povećana su i izdvajanja za najvažnije projekte, a za kapitalna ulaganja izdvojeno je više od 20% ukupnih rashoda.

Na Sjednici skupštine Osječko-baranjske županije usvojen je prijedlog proračuna za 2022. godinu koji iznosi milijardu i 800 milijuna kuna, a od tog iznosa 670 milijuna odnosi se samo na županijski proračun. Razliku je pojasnila pročelnica županijskog Upravnog odjela za financije Snježana Raguž: "Bez obzira na ograničena sredstva u proračun se pokušalo uvrstiti sve projekte koji su do sada bili financirani iz proračuna, kao i uvesti nove projekte. S obzirom na činjenicu da došlo do izmjena raznih zakona i time do smanjenja prihoda iz jedinica lokalne samouprave, Županija je povukla dodatna sredstva iz vanjskih izvora, odnosno kroz fondove EU i iz državnog proračuna", rekla je Raguž.

"Značajan dio proračuna ulaže se u infrastrukturu, investicije i održavanje u školstvu, zdravstvu, socijalnoj skrb, sportu, turizmu, kulturi. Financira se rad Hrvatskog narodnog kazališta, rad udruga, a ulaže se u brojne druge projekte važne za gospodarski razvoj Županiju i njene stanovnike", istaknuo je osječko-baranjski župan Ivan Anušić i izdvojio 3 najvažnija projekta: "Velikim kapitalnim investicijama smatram Regionalni distribucijski centar za voće i povrće koji je u visokoj fazi izgrađenosti. Govorimo o sajamskom prostoru koji se u ovom trenutku također jedno vrijeme gradi i radi i vrlo brzo ćemo imati i konkretnije obrise samog objekta i govorimo o početku izgradnje Prve gimnazije koja bi trebala započeti negdje pretpostavljam, prvi drugi, treći, četvrti mjesec eventualno kada budu prošli svi ovi žalbeni postupci oko odabira najpovoljnijeg izvođača radova. Za Gospodarski centar je u Proračunu osigurano 58 milijuna kuna, Regionalni distribucijski centar za voće i povrće 89,5 milijuna, a I. Gimnaziju 55,5 milijuna kuna", rekao je župan Anušić i napomenuo kako se nastavlja s projektom izgradnje sustava navodnjavanja kao i projektom besplatnog školskog obroka za osnovnoškolce uz posebni naglasak na snažno povezivanje s OPG-ovima.


Iz aktualnog sata izdvajamo pitanje vijećnika Mosta Josipa Skočibušića o revitalizaciji područja OLT-a, a koje je županu Anušiću pismom uputilo Društvo arhitekata Grada Osijeka: "Citiram: Kako je moguće da Osječko-baranjska županija raspolaže programskim sadržajima čitavog područja dok ne postoji urbanistički plan uređenja koji je zakonski i po osječkom GUP-u tome preduvjet?"

Župan Anušić je Društvu arhitekata poručio: "Prvo i osnovno je da problem OLT-a i arhitekata uopće ne postoji. Ima samo trčanja pred rudo. Problem donošenja prostornog plana je na Gradu Osijeku, a donijet će ga kada dođe vrijeme za to. Mi smo morali, a sastavni dio našeg zahtjeva da uopće dobijemo područje OLT-a od Države, staviti u predmet približno idejno rješenje što mi tamo želimo vidjeti. U razgovoru s tadašnjim gradonačelnikom, ali i sadašnjim gradonačelnikom, smo se apsolutno složili i podršku Vijeća Grada Osijeka imamo. Naravno da nećemo i ne možemo raditi nikakvu projektnu dokumentaciju prije nego Grad Osijek donese odluku o GUP-u što se tiče OLT-a. Znači nikakvih problema nema, nije se prekršila nikakva procedura i nitko ništa nije radio protuzakonito. Jednostavno je netko u ovim našim prepiskama istrčao pred rudo", pojasnio je župan Anušić i još jednom naglasio kako se bez urbanističkog plana Grada Osijeka i GUP-a na području OLT-a neće graditi ništa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.