Hrvatski radio

Radio Osijek

Proslava Martinja u vinogradu Srednje strukovne škole u Trnavi

11.11.2021.

15:05

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Martinje, koje simbolizira pretvaranje mošta u mlado vino prvi je put obilježeno u mladom vinogradu đakovačke Srednje strukovne škole Antuna Horvata u Trnavi. Iako se u ovom kraju više slavi sveti Vinko, možda baš ovo događanje potakne trnavske vinare da pojačaju aktivnosti vezane uz današnji datum.

Srednja strukovna škola Antuna Horvata iz Đakova razvija polako svoj vinograd i ove su godine prvi put odlučili obilježiti Martinje, prekrasan blagdan koji uz Vinkovo može značajno oplemeniti turističku ponudu ovoga kraja. Ravnatelj Mirko Ćurić pohvalio se dobrim urodom pira i suncokreta na njihovom poljoprivrednom dobru u Ivandvoru i dodao: " I vinograd nam je dobro rodio, iako je mlad i podizali smo ga u najgore vrijeme, na početku korone. Imamo u najmu još jedan mali vinograd u Trnavi i već se nekoliko godina pripremamo za ovako  nešto. Ovaj objekt uz vinograd u sklopu je Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i on zapravo nije izdvojen, nego se zajedno s kolegama iz Osijeka i ostalih partnerskih škola i institucija pripremamo za jedan širi oblik rada ugostiteljstva i turizma, u kojem mi nudimo ono što imamo - seoski  i vinski turizam. Pokušavamo se uklopiti u jednu priču Regionalnih centara turizma koji trebaju dati neku novu vrijednost za cijelu Hrvatsku. Mi s našom proizvodnjom ekološke hrane i objektom koji nije samo vinograd, nego ima i turističke potencijale mislimo da će sve skupa poslužiti u najbolje moguće svrhe.  Imam dojam da se ovo učenicima sviđa, uče ovdje na jedan ležerniji način, no naprave i više nego u učionici. Polivalentna smo škola. U ovom projektu nisu sudjelovali samo učenici poljoprivredne ili prehrambene struke, nego i ostale struke. Mi smo ovdje zajednički radili nekakve građevinske radove, uvodili struju, iza nas je primjerice jedna vrlo zanimljiva ograda, napravljena od starih bačava. Dolje imamo i prekrasan podrum. Jedan ovakav objekt pokazuje svim strukama kako je moguće doprinijeti, nešto naučiti i zabaviti se, a vrijeme na terenu - kako kažu učenici - proleti puno brže nego u učionici".   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.