Hrvatski radio

Radio Osijek

Proslava Praznika rada u Osijeku

01.05.2015.

00:44

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osijeku tradicija proslave Prvog svibnja traje već 122 godine, a 129 je prošlo od krvavog prosvjeda u Chicagu.

"Štrajkali su samo za jedno- poznatih tri puta osam – po 8 sati rada, spavanja i vremena za  obitelj i prijatelje. Slike prosvjeda iz cijele Europe zbog radničkih prava gledat ćemo nažalost samo na televiziji. A danas smo u istoj situaciji kao i radnički vođe osuđeni na smrt zbog prosvjeda. Neoliberalni kapitalizam donio je težak položaj radnicima, gubljenje radnih mjesta. Što se događa s radnicima, kakva je budućnost u svijetu rada – te odgovore mora dati i aktualna vlast i oporba i žao mi je što nismo organizirali prosvjed u Zagrebu," istaknuo je predsjednik Sindikata PPDIV-a Hrvatske Šimo Orešković.
U Osijeku će se Međunarodni praznik rada proslaviti u skladu s tradicijom – na starome mjestu – uz rekreacijski centar na omiljenoj "Kopiki " s početkom u 11 sati. Pripremljeno je dvije i pol tisuće porcija graha. Uz sindikaliste, građanima će grah dijeliti i čelnici grada, a kako su istaknuli najavljujući današnju proslavu zamjenici gradonačelnika Denis Ambruš i Vladimir Ham, "Osijek na karti svijeta ostati grad borbe za socijalna prava". "U budućnosti, Hrvatskoj se otvaraju europski socijalni fond i preko programa Garancija za mlade vidimo brojne mogućnosti," rekao je među ostalim Ambruš.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.