Hrvatski radio

Radio Osijek

Proslavljena dvadeseta obljetnica utemeljenja Požeške biskupije

24.09.2017.

06:23

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Trećim euharistijskim kongresom Požeška biskupija proslavila je 20. godišnjicu svoga utemeljenja. Misno slavlje na Trgu sv. Terezije Avilske, pred istoimenom katedralom u Požegi, predvodio je kardinal Stanislaw Dziwisz, dugogodišnji tajnik pape Ivana Pavla II., utemeljitelja Požeške mjesne crkve.

S njim su uz jubilarca, požeškog biskupa mons. Antuna Škvorčevića, suslavili biskupi Crkve u Hrvata i iz drugih zemalja, provincijali te biskupijski i redovnički svećenici.

Na početku Trećeg euharistijskog kongresa pozdravne riječi uputio je požeški biskup, mons. dr. Antun Škvorčević: Za dva dana navršit će se dvadeset godina kako je odlukom pape Ivana Pavla II. pod geslom Krist danas i uvijeke“ uspostavljena Požeška biskupija. Okupili ste se danas iz svih župa naše mjesne Crkve u Požegi da biste se Trećim biskupijskim euharistijskim kongresom pod geslom Krist danas i uvijeke, naša nada, aleluja!“ spomenuli toga događaja. Čitam vam na licima ono što ste u svojim vjerničkim srcima donijeli na ovo slavlje: Oduševljenost Isusom Kristom koji je za vas umro i pobijedio smrt, čiju ljubav slavite u svetoj misi i njome se u pričesti hranite da biste i vi s njime bili pobjednici u našim hrvatskim, slavonskim tugama, radostima i nadama. ,,Krist danas i uvijeke, naša nada, aleluja“! U toj nadi pozdravljam te Crkvo požeška, tvoje svećenike i đakone, redovnike i redovnice, vjeroučitelje i bogoslove, djecu i mlade, obitelji i starije, napose siromašne i bolesne, sve koji u našim župama ispovijedaju ime Isusa Krista i u njemu izgrađuju svoju sadašnjost i budućnost. Svima vam čestitam dvadesetu obljetnicu uspostave Požeške biskupije! Ovo naše slavlje na svoj način nastavak je Euharistijskog kongresa koji je u Požegi prije 80. godina predvodio bl. Alojzije Stepinac, pokrenuvši euharistijsku duhovnost, ugrađenu u našu mladu mjesnu Crkvu. Hvala ti bl. Alojzije!
Braćo i sestre! Radujem se što nas sv. Ivan Pavao II. iz vječnosti hrabri u našim nadama. Na ovom svetom skupu, zajednički i jednodušno, svjedočimo našem svetom Utemeljitelju duboku zahvalnost i povjeravamo njegovu zagovoru daljnji hod naše mjesne Crkve. S nama danas moli i predsjeda ovom slavlju najbliži suradnik i supatnik svetoga Pape, kardinal Stanisław Dziwisz.
Uzoriti gospodine Kardinale, nakon sinoćnje dobrodošlice koju sam Vam izrekao na otvorenju Kongresa, i danas Vam u ime svega nazočnog Božjeg naroda upućujem srdačne pozdrave, pune poštovanja! Zahvaljujem Vam što nam svojim pohodom Požegi u ovom svečanom trenutku gotovo opipljivo približavate sv. Ivana Pavla II., čija je očinska ljubav utkana u našu domovinsku Crkvu a prijateljstvo neizbrisivo upisano u slobodu i dostojanstvo Republike Hrvatske. Dobro nam došli!"
Predvoditelj euharistijskoga slavlja, kardinal Stanislaw Dziwisz je istaknuo: "Dirnuta srca stojim pred zajednicom Crkve okupljene u Požegi, na Trećem biskupijskom euharistijskom kongresu, koji je istodobno velik znak zahvalnosti Bogu za dvadeset godina opstojnosti ovdašnje Biskupije. Zahvaljujem vašemu biskupu ordinariju Antunu što me pozvao na ovu svečanost.
Donosim vam pozdrave i dar molitve Poljske crkve, osobito krakovske. Iz te je Crkve ponikao i u njoj je u svećeničku službu pozvan bio Karol Wojtyla, koji je poslije postao i njezinim pastirom, a 16. listopada 1978. godine rimskim biskupom i pastirom cijele Crkve. Među mnogim odlukama koje je Ivan Pavao II. donio tijekom svoga pontifikata, bila je i odluka o utemeljenju Požeške biskupije, koja je zapisana u Apostolskoj konstituciji Praeclarum evangelizationis opus 5. srpnja 1997. godine.
Posve točno, dakle, Ivana Pavla II. držite utemeljiteljem vaše Biskupije. Imenovao je i prvoga pastira biskupije, biskupa Antuna, kojemu danas upućujemo najbolje želje u povodu dvadesete obljetnice biskupske službe. Želimo mu da njegovo požrtvovno pastirsko služenje donese obilan plod vjere, nade i ljubavi, podsjećajući sve nas na dvanaest zlatnih klasova s njegova biskupskoga grba. Ovdje se na Trećem biskupijskom euharistijskom kongresu možemo i trebamo zapitati: koje mjesto u našem osobnom, obiteljskom i društvenom životu zauzima Euharistija? Živimo li doista s Euharistijom? Je li ona u središtu našega vjerskog i svakodnevnog života? Pomaže li nam u svakodnevnim životnim izborima? Pomaže li nam da izaberemo pošten posao i preuzmemo odgovornost?
Osnažuje li naše bračne veze? Sjedinjuje li se naše obitelji i župe kako bi one postale zajednicama dobra i ljubavi, bratstva i služenja? Slušali smo danas riječi apostola Pavla: „Kruh koji lomimo – nije li zajedništvo tijela Kristova? Budući da je jedan kruh, jedno smo tijelo mi mnogi; to svi smo dionici jednoga kruha! (1 Kor 10, 16-17)
Taj Kruh, Živi Kruh, temelj je našega zajedništva. Taj Kruh gradi i ujedinjuje Crkvu, obuhvaćajući sve narode, kulture i jezike. Taj nam Kruh pomaže pobijediti podjele koje još postoje u Europi, kako ne bismo gradili nove zidove nego se strpljivo trudili nadilaziti sve granice, pokazujući tako našu gostoljubivost, i kako bismo pomogli svim progonjenima koji u nas traže utočište i kruh.
Kakvo li su nam sjajno svjedočanstvo zajedništva svjedočili mladi tijekom prošlogodišnjega Svjetskoga dana mladeži u Krakovu okupljeni oko Svetoga Oca Franje! Koristim ovu prigodu da zahvalim Crkvi u Hrvatskoj na njezinu sudjelovanju u toj velikoj svečanosti vjere. Ne zaboravimo nikada kako je mnoštvo od dva milijuna mladih adoriralo u tišini pred Presvetim sakramentom tijekom subotnjega noćnoga bdijenja u blizini Krakova."
Zbog kiše, koja je cijelo vrijeme padala, nije bilo procesije s Presvetim ulicama Požege.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.