Hrvatski radio

Radio Osijek

Prosvjed autobusnih prijevoznika Slavonije i Baranje

27.04.2021.

16:40

Autor: Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

Foto: - / -

Prosvjed članova Udruge autobusnih prijevoznika Slavonije i Baranje održan je u osječkom kružnom toku na Đakovštini. 10-ak je autobusa djelomično paraliziralo najprometniji kružni tok u gradu kako bi ukazali na svoju tešku situaciju koja zbog koronakrize traje više od 14 mjeseci.

Predsjednik Udruge Zrinko Jović rekao je kako prosvjeduju i zbog Vladine Uredbe o sklapanju ugovora o javnim uslugama u linijskom županijskom prijevozu koji će tako nepoštenim javnim natječajem biti dodijeljen velikim autobusnim prijevoznicima koji su većinom u stranom vlasništvu: "Ako ovu javnu uslugu dobiju veliki, mi mali prijevoznici nemamo ovdje što raditi. Mi smo diskriminirani . Mi tražimo svoje pravo na posao. Tražimo pošteni javni natječaj, ništa drugo", rekao je Jović i dodao kako su iscrpili sve oblike dogovora i rasprave jer se Vlada oglušuje na njihove zahtjeve. Podsjećaju kako zbog koronakrize ne rade već 14 mjeseci, 85 autobusa njihovih članova stoji, dok krediti i lizing na vozila teku.

Član Udruge autobusnih prijevoznika Slavonije i Baranje Josip Mijatović napomenuo je kako 4.000 kuna, koliko vlasnici u koronakrizi dobivaju mjesečno od države po zaposleniku, nisu dostatni za normalan život: "Bez obzira na to svi naši prijevoznici, ovdje što nas ima, možete provjeriti, u Poreznoj upravi nismo još dužni. Znači da smo sve svoje novce dali u Poreznu upravu samo da možemo izaći na taj natječaj. Samo želimo da nam se to osigura. Znači, želimo poštenu igru u ovom poštenom Osijeku. Ništa drugo."

Član uprave Udruge Nino Majhen, koji je u ovome poslu od 1989. godine ispričao se svim sugrađanima na zastoju koji su prouzročili u prometu i dodao kako nisu imali izbora: "Vrijedno radimo i pokraj ovakve javne nabave ne preostaje nam ništa drugo osim Dublina ili Münchena. Ovdje je riječ o višemilijunskim poslovima u linijskom županijskom prijevozu i to na rok od 10 godina. Dobit će ga veliki i to bez javnog natječaja, a mi 10 godina nećemo imati pristup poslovima. Zašto?", upitao se Majhen.

Prijevoznici su napomenuli kako je takva uredba nemoralna, diskriminirajuća i protuzakonita, te suprotna Uredbi Europske unije 1370 iz 2007. godine.

Prosvjed prijevoznika na Đakovštini

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.