Hrvatski radio

Radio Osijek

Prosvjed "Brazde " u Đakovu

28.01.2013.

14:00

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog zatvaranja ispostave Agencije za plaćanja u poljoprivredi u Đakovu, udruga "Brazda" u utorak će prosvjedovati u Đakovu.

Urede ove Agencije, koja je nadležna za evidenciju, prijavu i isplatu potpora, prosječan poljoprivrednik posjećuje 20-ak puta godišnje.

I dok je do sada u krugu od 100 metara mogao obaviti brojne administrativne obaveze u katastru, gruntovnici, poreznoj upravi, banci, knjigovodstvu, gradskom poglavarstvu i Agenciji, poljoprivrednik će sada morati, osim silne papirologije po Đakovu, još na desetke puta odlaziti u Osijek.

A to će, tvrde u Brazdi, uzrokovati veliko gubljenje vremena i enormne gužve u Osijeku, budući da se zatvaraju i druge ispostave u Osječko-baranjskoj županiji. Samo rijetki poslovi u Agenciji mogu se odraditi poštom i preko interneta.

"Sve to dovest će do šteta u proizvodnji jer će naši poljoprivrednici lutati po osječkim ulicama i uredima, umjesto da rade u polju. Posebno će nastradati staračka gospodarstva koja se i inače teže snalaze s papirima, pa će se povećati broj socijalnih slučajeva zbog odustajanja od proizvodnje, a i mnogim stočarima će biti otežan posao zbog vrlo zahtjevnog prijavljivanja promjena u brojnosti grla stoke", stoji u priopćenju Udruge.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.