Hrvatski radio

Radio Osijek

13:20 / 07.06.2022.

Autor: HRT

Dio zaposlenih u pravosuđu traži ispunjenje obećanja Vlade iz 2019.

.

.

Foto: HRT Radio Osijek / HRT Radio Osijek

Ispred zgrada sudova i državnih odvjetništava u 16 gradova u Hrvatskoj prosvjedovali su zaposleni u pravosuđu, nezadovoljni svojim položajem i materijalnim pravima. 

Darko Lesar, povjerenik SDLSN-a za Osječko-baranjsku županiju, objasnio je razloge prosvjeda. Kaže da je 2019. godine zbog teškog materijalnog stanja službenika i namještenika zaposlenih u pravosuđu, njih oko 7.700, Sindikat državnih i lokalnih službenika počeo pregovore oko povećanja osnovice za te službenike i namještenike u pravosuđu.


- Na zadnjem sastanku dogovoreno je da za oko 2/3 podigne visina koeficijenata za 9%. Jedna trećina nije bila obuhvaćena tim povećanjem, uz obećanje da će to biti u skoro vrijeme, za nekoliko mjeseci, do kraja 2019. godine. Došla je sredina 2022. godine i nije se ništa dogodilo. Trećina zaposlenika ostala je zakinuta, dodaje Lesar.


Napominje da su zahtjevi upućeni Ministarstvu pravosuđa. Ponavlja da 1.070 službenika i namještenika prima dohodak koji je ispod minimalnog osobnog dohotka, odnosno bio bi ispod "minimalca" kada Vlada ne bi dodala dio do te minimalne razine. 5900 službenika i namještenika ima plaću ispod 5.500 kuna.


Najavio je da će sindikat krenuti s radikalnijim mjerama ako se ništa ne dogodi nakon prosvjeda koji se održavaju danas i sutra.


- Ne želimo da rad u pravosuđu stane, već očekujemo da Vlada ispuni svoja obećanja koja je dala 2019. godine, istaknuo je Lesar.


.

.

Foto: HRT Radio Osijek / HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.