Hrvatski radio

Radio Osijek

Prosvjed medicinskih sestara i tehničara u KBC-u Osijek

11.09.2019.

12:52

Autor: Ksenija Zelenić

Foto: HRT/Ksenija Zelenić

Foto: HRT/Ksenija Zelenić

Foto: - / -

Medicinske sestre i tehničari KBC-a Osijek u podne su prosvjedom u dvorištu Bolnice izrazili svoje nezadovoljstvo ali i solidarnost sa svim zdravstvenim djelatnicima koji već godinu i pol dana ukazuju na nepravilnosti i tešku situaciju u zdravstvu.

Vlada bi na sutrašnjoj sjednici trebala donijeti rješenje koje bi možda moglo zadovoljiti Sindikate u zdravstvu. Riječ je o povećanju od 7 %. U protivnom i u Osijeku je najavljen štrajk.

 Sindikalna povjerenica strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara osječke bolnice, Jadranka Josipović ističe loše uvjete rada, 1200 medicinskih sestara i tehničara u bolnici nikako nije dovoljno, radi se blagdanima, subotama, nedjeljama, ima prekovremenih sati koji se doduše u osječkoj Bolnici plaćaju, ali ne kako bi to trebalo. Traže dozvolu novog zapošljavanja u zdravstvu jer je jeftinije plaćati mladog djelatnika nego prekovremene sate.

Stjepan Topolnjak, predsjednik Sindikata u zdravstvu dodaje kako je strpljenju zdravstvenih djelatnika došao kraj. Vladajući bi trebali, kaže Topolnjak,  konačno shatiti tko je na drugoj strani pregovora, koliko su Hrvatskoj  bitni zdravstveni djelatnici. U koliko  sutra na sjednici Vlade ne dođe do rješenja, odnosno povećanja od barem 7% - slijede dogovori sa Sindikalnim povjerenicima, potom slijedi pet dana mirenja i tri dana priprema za štrajk. A to znači skrb samo za najhitnije bolesnike i veće liste čekanja.
Povećanjem od 7% medicinska sestra bi dobila od 240 do 300 kuna, spremačica 80 kuna, administrativni radnik 90 ili 100 kuna, a liječnik specijalista do 600 kuna. Prosječna plaća medicinske sestre u Hrvatskoj je od 5000 do 6 i pol tisuća kuna.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.