Hrvatski radio

Radio Osijek

Prosvjed roditelja u Podcrkavlju: "Osposobite novu školsku zgradu!"

19.09.2016.

10:22

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Roditelji učenika polaznika područne Osnovne škole „Blaž Tadijanović“ u Podcrkavlju organizirali su danas prosvjed ispred novoizgrađene škole u Podcrkavlju. Povod su, kako kažu, "birokratski problemi zbog kojih nova škola još nije u funkciji, pa djeca moraju ići u staru ili putovati".

Prosvjedom žele javno izraziti svoje nezadovoljstvo započetom novom školskom godinom koja se za učenike organizira u prostorima stare škole, te nedovršenim i neopremljenim prostorom novoizgrađene škole u Podcrkavlju. Ujedno žele pozvati na odgovornost mjerodavne institucije, te zahtijevati njihovo uključivanje i poduzimanje žurnih radnji od strane kompetentnih i nadležnih institucija, kako bi se u što je moguće kraćem roku nova škola osposobila za pohađanje nastave. Naime, na temelju izrađene projektne dokumentacije, koju je financirao Grad Slavonski Brod, 2009. godine Ministarstvo regionalnog razvoja na čelu s ministrom Čobankovićem i Općina Podcrkavlje na čelu s tadašnjim načelnikom Miroslavom Jarićem potpisali su ugovor o izgradnji školske – sportske dvorane osnovne škole „Blaž Tadijanović“ u Podcrkavlju. Ugovor je sklopljen u okviru Programa integralnog razvoja lokalne zajednice EIB II.

Na temelju potpisanog ugovora Ministarstvo regionalnog razvoja raspisuje natječaj za izvođača radova i odabire ponudu tvrtke Fenix d.o.o iz Slavonskog Broda. U srpnju 2010. godine, na temelju projektne dokumentacije čiju je izradu financirao Grad Slavonski Brod, natječaj raspisuje i Ministarstvo obrazovanja i to za glavni dio projekta- izgradnju nove škole u Podcrkavlju. Natječaj je nakon dva mjeseca poništen, te ponovno raspisan u veljači 2011. godine. Za izvođača radova ponovno je izabrana tvrtka Fenix d.o.o. iz Slavonskog Broda koja nije dovršila ugovoreni posao i završila je u stečaju. U novom postupku javne nabave ministarstvo sredinom 2014. godine za novog izvođača odabire tvrtku Kala d.o.o iz Cernika koja se obvezala dovršiti radove na školi do kraja 2015. godine. No, radovi još uvijek nisu dovršeni. Novoizgrađena škola nije niti opremljena jer je Ministarstvo obrazovanja u srpnju objavilo javni natječaj za nabavu školske opreme koji je naknadno poništen, a do danas nije raspisan novi. Uz sve to, Gradu Slavonskom Brodu, kao osnivaču svih osnovnih škola, nije dostavljena dokumentacija potrebna za pokretanje postupka izdavanja uporabne dozvole, a bez čega Grad ne može na sebe preuzeti brigu o novom školskom objektu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.