Hrvatski radio

Radio Osijek

Prosvjed seljaka

01.08.2013.

16:03

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na sastanku u Retkovcima čulo se kako je pitanje dana kada će poljoprivrednici zapriječiti prometnice i granične prijelaze, no točan datum nisu željeli otkriti.

Predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac ovaj je puta bio vrlo kratak, a zaslužio je i pljesak nazočnih poljoprivrednika. Rekao je kako je odlučeno da najavljeni prosvjedi budu najmasovniji dosada, no o datumu nije želio govoriti. Poljoprivrednici dd svojih zahtjeva ne odustaju, a onaj koji ih najviše tišti su umanjene potpore. Ministar Tihomir Jakovina zakinuo ih je za oko 600 milijuna kuna, a u posljednje dvije godine uskraćeno im je gotovo 2 milijarde kuna. Postoji već i nagovještaj kako će im u 2014. godini biti isplaćeno još milijardu kuna manje, a to ne možemo dopustiti, smatra predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić. Dodaje kako je resorno Ministarstvo trebalo biti moderator u pregovorima o cijeni pšenice između proizvođača i otkupljivača. Na žalost i tu su zakazali, pa Hrvatska ima najnižu cijenu ove žitarice u okruženju, samo kunu i pet lipa po kilogramu. Mljekari su još ugroženiji. U samo godinu dana propalo je 3000 farmi. Pitanje je dana kada će svoja vrata zatvoriti i preostalih 9 000 mljekara. Zbog toga samo možemo reći da se pridružujemo prosvjedima, rekao je Antun Laslo i najavio novo okupljanje seljaka u Novoj Gradiški. Riječ je o sastanku na kojem će se novoosnovanom Stožeru priključiti novi članovi i kojem bi kako kako neslužbeno dozajemo mogli nazočiti premijer Zoran Milanović i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.