Hrvatski radio

Radio Osijek

Prosvjed u Valpovu zbog zagađene Karašice

07.08.2021.

14:44

Autor: Željko Kovačević

foto Ž. Kovačević

foto Ž. Kovačević

Foto: - / -

U Valpovu se danas na mirnom prosvjedu okupilo dvjestotinjak građanki i građana kako bi iskazali nezadovoljstvo sporim djelovanjem nadležnih državnih institucija kojima je prijavljen ekocid u Karašici, rijeci koja prolazi tim gradom.

Prema riječima predsjednika udruge Eko – Karašica, Dinka Župana, to je samo prvi u nizu prosvjeda do konačnog rješenja i ponovno čiste Karašice. Prosvjedu se priključio i gradonačelnik Valpova, Matko Šutalo, također nezadovoljan sporom reakcijom državnih službi, kojima je prije tjedan dana prijavljen pomor ribe i ptica u Karašici u dužini od 35 kilometara. Gradonačelnik Valpova Šutalo, podnio je i kaznenu prijavu državnom odvjetništvu protiv nepoznatog počinitelja.
„Mi smo se svako ljeto kupali u Karašici do ove godine kada nam je rijeka crna i smrdljiva. To se zajedničkim snagama mora zaustaviti!”, rekao je gradonačelnik Valpova Šutalo, koji ističe kako ima i dokaze da iz kanala Putna ističe voda koja ugrožava biljni i životinjski svijet Karašice.
„Ja sam znanstvenik i vjerujem u znanost, no uzorkovanje vode treba napraviti na mjestu gdje ona zagađuje rijeku, a ne u njenom toku gdje će se vjerojatno dobiti neke druge vrijednosti!”, rekao je predsjednik Eko udruge Eko – Karašica, dr.sc. Dinko Župan. Predsjednik udruge Eko – Karašica poziva i na skori, novi prosvjed, na izvoru zagađenja Karašice.

Galerija
foto Ž. Kovačević, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.