Hrvatski radio

Radio Osijek

Prosvjed umirovljenika -zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti

06.10.2017.

13:49

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pod geslom „Zaustavimo siromaštvo i poniženje u storosti“ i u Osijeku će se se 10.listopada u podne održati prosvjed umirovljenika. Na Trgu slobode umirovljenici će iskazati svoje nezadovoljstvo .

Umirovljenici će u deset velikih gradova Hrvatske, izaći u podne na ulice i ukazati na siromaštvo koje je ispod svakog ljudskog dostojanstva. Najavljeno je to na konferenciji za novinare u Osijeku. Mijenju se Vlade, ministri, a umirovljenički problemi ostaju. Kažu kako nemaju vremena za čekanje. Čak trećina osoba starijih od 65 godina u Hrvatskoj živi u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Udjel prosječne mirovine u neto plaći najniži je od svih drugih zemalja u okruženju - samo 37,7 %. Samo je Bugarska iza nas. Mađarska i Makedonija imaju 62%, Slovenija 60,2%, Crna Gora 56,2% Srbija 49 %.Poražavajuća je činjenica da su u zadnjih 18 godina mirovine u Hrvatskoj zaostale 14 posto za plaćama. Umirovljenici će na prosvjedima, 10.listopada,među ostalim, tražiti  zaustavljanje siromaštva, povećanje mirovina za 19% svima koji su umirovljeni nakon 1.1.1999.godine s obračunom razlike od dana umirovljenja do kraja 2017.godine, promjenu modela obiteljske mirovine. Umirovljenici su uvijek za dijalog ali ne za prazne priče i prodaju "kikirikija", rekao je predsjednik Županijskog povjereništva Sundikata umirovljenika Hrvatske Mato Obradović i pozvao sve umirovljenike  i osječane da u utorak, 10.listopada, na Trgu slobode točno u podne dođu i podrže Sindikat umirovljenika Hrvatske. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.