Hrvatski radio

Radio Osijek

Prosvjed ZA Pivovaru

27.11.2012.

08:40

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pedesetak radnika osječke Pivovare, članova Nezavisnog sindikata osječke Pivovare (SNOP) te Hrvatske udruge sindikata (HUS), prosvjedovalo je danas na Trgu Ante Starčevića, te pred osječkim Županijskim državnim odvjetništvom i Županijskim sudom.

Prosvjedom su izrazili nezadovoljstvo zbog sporosti i neučinkovitosti pravosuđa u nekoliko kaznenih postupaka koji se vode na Županijskom, Općinskom i Trgovačkom sudu protiv bivšeg direktora Ivana Komaka, kojega smatraju odgovornim za kršenje radničkih prava.
Radnici i sindikalni čelnici okupili su se na središnjem osječkom trgu noseći transparente "Osječko pravosuđe, leglo korupcije", "Ugledajte se na suca Turudića" i "Zadnji je čas za spas osječke Pivovare".
Voditelj Županijskog ureda HUS-a Anto Bošnjak kazao je kako je radnicima dosta gaženja njihovih prava, ucjena i obespravljenosti, a dosta im je i poslodavaca poput Komaka. Dosta nam je neučinkovitog pravosuđa koje svojom sporošću indirektno pomaže kriminal, korupciju i pljačku hrvatskog radništva i građana, poručio je Bošnjak.
Bivši predsjednik Radničkog vijeća Pivovare Darko Andrašek prozvao je Komaka da već nekoliko godina sustavno uništava tvrtku i krši radnička prava, usprkos činjenici da se protiv njega vodi sedam kaznenih postupaka. Upozorio je kako se protiv Komaka već četiri godine vodi i postupak za oduzimanje dionica koje je Komak otkupio od nekadašnjeg Hrvatskog fonda za privatizaciju, a koji je zbog neplaćanja s njime raskinuo ugovor.
Pred zgradom Županijskog suda prosvjednici su pozvali suce da sude pravedno, brzo i učinkovito, posebice u radnim sporovima koje pokreću radnici.
Na novinarski upit jesu li podnesene sudske tužbe za povratak na posao radnika s ugovorima na neodređeno vrijeme, kojima je Uprava nedavno zabranila ulazak u tvrtku a na njihova mjesta zaposlila radnike s ugovorima na određeno vrijeme, Bošnjak je kazao kako još traju rokovi za rješavanje zahtjeva za zaštitu prava, a po isteku rokova podići će se i tužbe.

/HINA/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.