Hrvatski radio

Radio Osijek

Prosvjedi seljaka: "Nećete uništiti farme!"

23.02.2013.

11:08

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog obustave otkupa mlijeka seljaci u Brodsko-posavskoj županiji krenuli u prosvjede. Odluka Dukata razljutila je i Ministarstvo poljoprivrede jer ih, kažu, nisu obavijestili. Iz Dukata poručuju: znali su da kreće obustava.

ZBOG obustave otkupa mlijeka seljaci u Brodsko-posavskoj županiji danas će u prosvjede. Odluka Dukata razljutila je i Ministarstvo poljoprivrede jer ih, kažu, nisu obavijestili. Iz Dukata poručuju: znali su da kreće obustava.

Proizvođači su razočarani i ljuti. Nakon što je Dukat obustavio otkup mlijeka sa 180 istočnoslavonskih farmi, a na nekim farmama isto učinio i Meggle, 40-ak traktora izaći će na ulice u Brodsko-posavskoj županiji. Točno u 11 sati parkirat će traktore uz cestu u Velikoj Kopanici, prosvjed će trajati dva sata, a ukoliko se ne stane na kraj uništavanju domaće proizvodnje, poručuje Dragutin Dukić - slijede masovni prosvjedi.

"Pojedincima se ne smije dozvoliti da rade što hoće, ovo je jednostavno uništavanje hrvatske proizvodnje. Tome treba stati na kraj. 4. ožujka najvjerojatnije izlazimo u masovne prosvjede", rekao je Dukić. Bit će to rezultat sveopćeg nezadovoljstva seljaka, dodaje Dukić koji podsjeća da od najavljenog sastanka s ministrom financija nije bilo ništa kao niti od poticaja isplate.

"U većini slučajeva mlijeko uopće nije ispitano na aflatoksine i ovaj se problem mora hitno riješiti"

Seljaci su složni - nećemo dopustiti da nas unište, poručuje i Antun Laslo iz Zajednice udruge seljaka Slavonije i Baranje. "Netko će morati platiti proizvođačima za ovo mlijeko. Naša proizvodnja se uništava. Očito da ni Lactalisu niti Meggleu u Osijeku nije stalo do domaćih proizvođača mlijeka. Pokazat ćemo im i svoju stranu - neće uspjeti uništiti hrvatsku proizvodnju i obitelji zaposlene na hrvatskim farmama", rekao je Laslo.

I dok Dukić najavljuje kako će već od ponedjeljka krenuti sastanci seljaka po cijeloj Hrvatskoj i koordinacija seljačkih udruga, Laslo napominje kako će u ponedjeljak tražiti prijam kod ministra Tihomira Jakovine. "U većini slučajeva mlijeko uopće nije ispitano na aflatoksine i ovaj se problem mora hitno riješiti", upozorava Laslo koji smatra da su i Lactalis i Meggle obustavili otkup mlijeka bez dokaza.

"Zajedno trebamo raditi na ovom problemu"

Podsjetimo, odluka mljekarskih industrija o privremenoj obustavi otkupa mlijeka iznenadila je i samog ministra Tihomira Jakovinu. Tim više što ga o tome, kažu, nisu obavijestili. Stoga je apelirao na njih i njihovu odgovornost prema kooperantima. "Zajedno trebamo raditi na ovom problemu, država će svoj dio odraditi", rekao je jučer ministar na press konferenciji.

Iz Dukata, pak, stižu druge informacije. Kažu kako su još u srijedu Ministarstvo pisanim putem obavijestili da će vrlo vjerojatno krenuti s obustavom.

/Index.hr/

Vlada Srbije pokrenula istragu zbog mlijeka

Osim Hrvatske, problemi s mlijekom i u susjednoj Srbiji. Srpska Vlada u priopćenju navodi da su mlijeko i mliječni proizvodi ispravni te najavljuje istragu o tome uništava li netko namjerno njihovu agroindustriju.

Zbog povećanog postotka aflatoksina u mlijeku i nakon inspekcija, Vlada Srbije održala je sjednicu i zaključila - mlijeko i mliječni proizvodi koji se prodaju u Srbiji su ispravni i nemaju štetne posljedice na zdravlje građana. I dalje se mlijeko i proizvodi detaljno analiziraju baš kao i stočna hrana, a pojačana je i kontrola uvoznog mlijeka. Vlasnici trgovačkih lanaca i prodavaonica samoinicijativno su mlijeko povukli iz prodaje pa građani Srbije više ne strahuju.

Šefica Veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin smatra da je poduzeto sve kako bi se zaštitili građani, a na pitanje je li sigurna da u prodavaonicama više nema "opasnog" mlijeka odgovara: "Mislim da nema, no ako ga pronađete javite inspekciji da dođe".

Vlada Srbije najavila je istragu zbog sumnje da se netočnim informacijama namjerno uništava tamošnja agroindustrija. Ministar poljoprivrede Goran Knežević je poručio kako su uzorci mlijeka poslani u Nizozemsku i da za pet do šest dana očekuje rezultate.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.