Hrvatski radio

Radio Osijek

Prosvjedni skup u Vukovaru

13.10.2018.

15:43

Autor: HRT Web

foto PIXSELL / Sanjin Strukić

foto PIXSELL / Sanjin Strukić

Foto: - / -

Nekoliko tisuća ljudi okupilo se na prosvjednom skupu u Vukovaru, na inicijativu gradonačelnika Ivana Penave. Prosvjed je počeo u 14 sati intoniranjem hrvatske himne "Lijepom našom" i minutom šutnje za stradale u Domovinskom ratu.

Penava je istaknuo ranije da se skup organizira zbog nezadovoljstva radom državnih institucija na procesuiranju počinitelja ratnih zločina. Pozvao je na miran prosvjed bez političkih poruka mržnje i nesnošljivosti.

Okupljenima se prvi obratio Pavle Vukas, bivši branitelj i zatočenik srpskog logora. Kazao je da se umjesto pravde već 27 godina zatvaraju usta i zataškavaju zločini: "Tjeraju nas da pognute glave živimo među svojim zlostavljačima, da gledamo one koji su nas tukli, silovali i iživljavali se na nezamislivo neljudski način", kazao je među ostalim Vukas.

Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika, rekao je da institucije nisu napravile ono što su trebale raditi: "Prikupljeno je dovoljno dokaza i svjedočanstava, a vjerujem da postoje i snimke, ne bi nikoga procesuirali. Ako ovim prosvjedom ne dođe do promjena, uvjeren sam da će se ponovno organizirati novi u Vukovaru ili u Zagrebu. Ovo je početak. Svaki put kad je Vukovar pozvao ljude, oni su se odazvali na poziv, pa i ponovo će doći ukoliko ih pozovemo", kazao je Josić i dodao: "Osuđeno je 12 pijanih četnika koji su za sve krivi, a svi znamo da nije tako. Znamo da nalogodavci neće odgovarati za učinjeno", rekao je.

Vukas je potom kazao: "Pokušajte zamisliti kako se osjećaju silovane žene kad na ulici sretnu svog silovatelja, ne znaju da li prijeđu na drugu stranu ili da ga pljunu u lice, da ga napanu ili se sakriju. Vukovarskim ženama njihovi silovatelji im se smiju u lice. One su osuđene na šutnju i trajnu sramotu", dodao je.

Vukovar je zatim zanijemio nakon što je prikazano svjedočanstvo višestruko silovane Snježane Karaule koja i danas na vukovarskim ulicama gleda svoje silovatelje. U tišini su se slušala potresna svjedočanstva o zločinima počinjenima nakon pada obrane grada.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Daniel Rehak kazao je da DORH i pravosuđe moraju shvatiti da ovo nije Jugoslavija, već Hrvatska: "Tko ste vi da se igrate sa sudbinom hrvatskog naroda? Kome polažete račune", upitao je Rehak.

Prije prosvjeda bilo je najavljivano kako bi se moglo okupiti oko 20.000 ljudi. Policija kaže da neće objaviti podatke o broju okupljenih, već da to prepušta organizatorima.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.