Hrvatski radio

Radio Osijek

Protekla tri dana Osječani su živjeli u duhu secesije

15.12.2019.

16:44

Autor: Radio Osijek / Marko Mandić - Symbol d.o.o.

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Koliko jedan stilski pravac u umjetnosti može utjecati na živote ljudi, dokazao je Festival secesije Osijek, koji je protekla tri dana svojim sugrađanima i njihovim gostima pripremio raznovrstan kulturno-umjetnički sadržaj.

Sve je započelo u Sakuntala parku, izvedbom mladog gitarista Antonija Kolovrata, što je bio uvod u sam festival, koji je službeno otvorila Žana Gamoš, zamjenica osječkog gradonačelnika.

„Ovo je festival u sklopu kojega možemo uživati u fotografijama, nijemim filmovima, predstavama, radionicama, koncertima i predavanjima, koja će se održavati od jutra do kasnih večernjih sati. Osijek je grad secesije, to nam govori i iznimno vrijedan projekt S.O.S. – Turistička ruta Secesija Osijek-Subotica, preko kojega su se oba grada udružila u jednu novu turističku rutu, a u sklopu kojega smo revitalizirali Sakuntala park, organizirali ovaj festival, a uskoro, već ovoga ponedjeljka, dovršit ćemo i treći projektni zadatak otvorenjem memorijalne Secesijske sobe u zgradi Stare pekare u baroknoj Tvrđi”, istaknula je dogradonačelnica Gamoš, ponavljajući kako će otvorenjem i stručnim vodstvom kroz Secesijsku sobu, biti označen i kraj Festivala secesije Osijek.

Nakon otvorenja festivala, brojni su posjetitelji pohrlili u jednu secesijsku zgradu, Gradsku i sveučilišnu knjižnice, na izložbu fotografija koja je i proizišla iz fotonatječaja projekta S.O.S. – Turistička ruta Secesija Osijek-Subotica, a na kojemu su osim domaćina, sudjelovali i brojni turisti. Nakon fotografske Šetnje kroz secesiju Osijeka i Subotice iz objektiva Domagoja i Marina Topića, koja je postavljena duž Sakuntala parka, posjetitelji su poslušali i predavanje arhitektice Danijele Lovoković, koja je zaključila kako je secesijska arhitektura snažnija od namjene i da smo danas svi obvezani brinuti se o secesijskim građevinama, na način da im udahnemo novi život, bez nepotrebne devastacije. Prvi dan potom je i okončan u kinu Urania, gdje su brojni posjetitelji uživali u nijemim filmovima iz doba secesije.

Kako turistima približiti načine interpretacije kulturne baštine i kako ih, uz povijesne činjenice, uputiti na značenja i vrijednosti koje mogu sa sobom ponijeti kući, objasnila je Jesenka Ricl Jesenka Ricl, predsjednica Crocultoura - Hrvatskog društva kulturnog turizma i članica Europske organizacije za interpretaciju baštine (Interpret Europe), koja je posjetitelje uvela u drugi dan festivala. Uz to predavanje, mnoštvo zainteresiranih žena sudjelovalo je i na radionici izrade secesijskog nakita pod vodstvom akademske slikarice Slobodanke Grive Šokac, koja je u Muzeju Slavonije objasnila kako je secesija preporodila žene, „izvukla“ ih iz steznika i korzeta, te im pokazala sve ljepote dnevnog nakita poput medaljona, plišanih vrpci i naušnica s cvjetnim i organskim motivima. Time je napravljen uvod u izložbu, većinom odjevnih predmeta, „Od rokokoa do Secesije“ iz fundusa Muzeja grada Splita, koju je u poslijepodnevnim satima vodila kustosica Andreja Šimičić, koja je predstavila najstariji sačuvani odjevni predmet u Hrvatskoj i pojasnila kako se secesijska odjeća vrlo rijetko izlaže, jer su je vlasnici iz toga vremena nosili dok u potpunosti ne propadne. Subotnja šetnja s povjesničarom umjetnosti Grgurom Markom Ivankovićem oduševila je brojne Osječane jer su uz detaljno predavanje o secesijskom nizu u Europskoj aveniji zavirili u dvorišta i stubišta građanskih kuća i javnih zgrada, pritom otkrivajući priče o obiteljima koje su ondje živjele. Upravo na katu jednog takvog objekta, poslijepodne su Osječani dobili i dašak svjetskih metropola, koncertom Glazba secesijskih salona u dvorani Odvjetničkog zbora Osijek, gdje su sopranistice Anja Papa i Iva Herman, u pratnji Ante Blaževića na klaviru, u ugodnoj atmosferi predstavile skladbe Dore Pejačević, Franza Liszta, Huga Wolfa, Georgesa Bizeta i mnogih drugih. Sve je toga dana završeno izvedbom autoske drame „Frau Thildy: Matilda Wilhemina Gillming udana Hengl 1880.-1966.“, u kojoj je glumica Mira Perić iz prvog lica oživjela duh secesije pred očima sugrađana.

Nedjeljni program Festivala secesije Osijek je nakon svega toga bio rezerviran za opuštanje uz dvije izvedbe predstave Tri točke, koju je sa svojim mladim glumcima predstavila scenaristica Nikolina Baškarad. Ova duhovita i interaktivna predstava, pod sunčevim zrakama je razvedrila brojne Osječane, koji su nakon šetnje Europskom avenijom i upoznavanjem druge, emotivnije strane povijesti obitelji koje su živjele u secesijskom nizu, čak i zaplesali uz harmoniku u Sakuntala parku.

Ovoga ponedjeljka, 16. prosinca, Festival secesije Osijek dolazi do svoga kraja, pa će se nakon stručnog vodstva Zorana i Bojana Balabana kroz novootvorenu Secesijsku sobu u Staroj pekari, održati i svečano zatvaranje festivala.

 

Galerija
foto Radio Osijek, Foto: -/-
foto Radio Osijek, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.