Hrvatski radio

Radio Osijek

Protiv Brkića podnesena kaznena prijava

15.04.2019.

15:55

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: HRT/Pixell

Foto: HRT/Pixell

Foto: - / -

Policija je, ne otkrivajući identitete, izvijestila da je podnijela kaznenu prijavu zbog kaznenih djela "protiv računalnih sustava, programa i podataka na štetu više osoba" protiv zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, njegova brata te Varge i Curića, dvojice osumnjičenika iz afere SMS.

U policijskom priopćenju stoji da su službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta iz Osijeka dovršili "kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana i to starosti 37, 49, 50 i 50 godina te su 15. travnja 2019. u prijepodnevnim satima Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku, podnijeli kaznenu prijavu zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka na štetu više osoba". "Osnovano se sumnja da je jedan od osumnjičenih u dužem vremenskom periodu, na poticaj i uz pomaganje ostalih osumnjičenih, počinio više kaznenih djela neovlaštenog presretanja računalnih podataka kao i zlouporabu naprava te na taj način neovlašteno pristupao sadržajima korisničkih računa oštećenih osoba da bi zatim te sadržaje učinio dostupnima drugim osumnjičenima. Osnovanost sumnje u ova kaznena djela, koja se progone po službenoj dužnosti, proistječe iz dokaznih radnji pretraga pokretnih stvari koje su provedene temeljem naloga Županijskog suda u Osijeku, a koje su obavljene u sklopu višemjesečnog kriminalističkog istraživanja koje je ranije provedeno u koordinaciji s Uskokom", stoji u policijskom priopćenju.
Prema medijskim navodima, Brkić je prošlog tjedna ispitan u svojstvu osumnjičenika, jer je presretao poštu svoje bivše žene, koristeći usluge bivšeg MUP-ovog informatičara Franje Varge optuženoga u "aferi SMS". Uz Brkića je, prema neslužbenim informacijama, osumnjičen i njegov brat Jozo, a do tih je saznanja policija navodno došla tijekom pretraga računala i dokumentacije izuzete u slučaju protiv Varge i bivšeg vozača ministra poljoprivrede i Brkićeva kuma Blaža Curića, koje Uskok u "aferi SMS" tereti zbog sprječavanja dokazivanja i pomaganja u tome nedjelu.
"Cirkus koji je počeo prije deset mjeseci ide dalje, a kao što sam već rekao, u njemu i dalje ne želim sudjelovati. Za sada ću samo nadodati da je sramotno u što su pojedinci pretvorili državne institucije", rekao je Brkić u subotu u SMS poruci na Hinin upit o medijskim navodima da je ispitan u okviru predistražnih radnji u slučaju Franje Varge. Danas se oglasila i bivša supruga zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora Milijana Brkića, Karmen Brkić. Putem odvjetnika poslala je priopćenje javnosti u kojem ističe kako želi "demantirati neistinite i štetne medijske natpise", nakon što je u medijima objavljeno da je Brkić osumnjičen jer je presretao poštu, odnosno računalne podatke, svoje bivše supruge. "Ovim obraćanjem želim demantirati neistinite i štetne medijske natpise koje svojim netočnim navodima i optužbama nanose neizmjernu štetu kako bivšem suprugu tako i čitavoj našoj obitelji. Ovim obraćanjem, od lažnih navoda i javnog sramoćenja prvenstveno želim sačuvati i zaštititi svoju djecu", poručuje Karmen Brkić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.