Hrvatski radio

Radio Osijek

Protiv produljenja roka za odlazak u mirovinu

10.05.2016.

14:03

Autor: Radio Osijek - Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječko-baranjsko Gospodarsko-socijalno vijeće usprotivilo se na današnjoj sjednici Vladinu prijedlogu o produljenju roka za odlazak u mirovinu na 67 godina, upozoravajući kako će to dugoročno naštetiti radnicima i poslodavcima, a mladima dodatno uskratiti mogućnost zapošljavanja.

Predsjednik županijskog GSV-a Marko Brekalo ocijenio je kako ne treba biti ekonomist da se vidi kako to nije dobra mjera, jer već poslije 60. godine života ima relativno malo ljudi koji su dobroga zdravlja i koji su do te mjere lucidni i sposobni da bi mogli normalno i kvalitetno obavljati svoje poslove.
Član GSV-a, poduzetnik Mirko Falamić zapitao se znači li ovakva mjera uvođenje prakse "s radnog mjesta u grob", istaknuvši kako se s obzirom na specifičnosti  i težinu obavljanja poslova ne mogu jednako tretirati sva zanimanja.
Član GSV-a i predstavnik Hrvatske udruge sindikata Anto Bošnjak smatra kako će s ovakvim mjerama mladi i dalje biti nezaposleni, pa će stoga nastaviti napuštati Hrvatsku.
Članovi GSV-a usprotivili su se i namjerama Vlade o vraćanju županijama osnivačkih prava nad bolnicama, smatrajući da, ako se to već mora dogoditi, bolnice treba vratiti sanirane I bez dugova.
Dožupan Dragan Vulin (HDSSB) napomenuo je kako je našička Opća županijska bolnica otišla u sanaciju 2013. godine s 12 milijuna kuna duga, koji je nastajao od 2000. godine, a sada, po izlasku iz sanacije, kada je Vlada namjerava vratiti županiji ima 18 milijuna kuna duga.
Ustvrdio je kako su se dugovi u sanaciji kumulirali dvostruko brže, a da jedini razlog nastanka duga nije neracionalno upravljanje resursima, već isključivo posljedica sustava funkcioniranja HZZO-a te načina obračuna i plaćanja usluga bolnicama. Osnivačka prava se sada vraćaju županijama, koje ne mogu rješavati problem dugova bolnica, već to jedino može riješiti država, jer će ovakvim sustavom dugovi ponovno nastajati svake godine, upozorio je Vulin.
Pročelnik osječke Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Željko Bugarić izvijestio je kako je, zbog zaposlenja u inozemstvu, iz evidencije Zavoda prošle godine izašlo 606 ljudi, a 217 u prva četiri mjeseca ove godine. Zbog preseljenja u inozemstvo prošle je godine brisano 153 ljudi, a 53 u prva četiri mjeseca ove godine. Zbog preseljenja u druge županije prošle je godine iz evidencije brisano 289 ljudi, a 75 u prva četiri mjeseca ove godine, kazao je Bugarić i dodao kako se može pretpostaviti da su ove brojke realno i veće, zbog osoba koje se ne javljaju HZZ-u.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.