Hrvatski radio

Radio Osijek

Protiv vršnjačkog nasilja: Lajkaj nenasilno

25.03.2017.

10:18

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ženska udruga Izvor iz Tenje u partnerstvu s Filozofskim fakultetom iz Osijeka i suradnji sa Odjelom za prevenciju PU OBŽ provodi projekt Lajkaj nenasilno čije aktivnosti su usmjerene na prevenciju nasilja putem interneta i mobitela nad i među djecom i mladima.

Danas se održava radionica izrade mobilne aplikacije za učenice i učenike 7. i 8. razreda osnovnih škola iz Tenje, Jagodnjaka i Darde, uključenih u projekt. Cilj projekta Lajkaj nenasilno je edukacijom, prijenosom znanja, stvaranjem mreže različitih dionika i međusektorskom/ interdisciplinarnom suradnjom pridonijeti sveobuhvatnoj prevenciji nasilja putem interneta i mobitela nad i među djecom i mladima.

Također, projektne aktivnosti imaju za cilj prijenos znanja i vještine učenicama i učenicima te njihovim roditeljima iliskrbnicima kako prepoznati nasilje putem interneta i mobitela, kako reagirati u situacijama kada se ono neposredno događa i kako se od njega zaštititi. U konačnici, cilj je suzbijanje nasilja i govora mržnje putem Interneta i mobitela i stjecanje kompetencija za mirno rješavanje nasilnih situacija korištenjem mobitela i interneta. Naglasak je na odgovornom korištenju internetu i razvijanju vještina prepoznavanja potencijalno opasnih situacija i njihovog rješavanja, izgradnje povjerenja između djece, roditelja, nastavnika i stručnih suradnika. 

Prema istraživanju Izvora iz 2013. godine 88% djece uključene u istraživanje bilo je izloženo nekom obliku elektroničkog nasilja. istraživanjem je obuhvaćeno oko 800 djece iz 8 škola u Osječko-baranjskoj županiji.  

                       

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

10 h

FEBIRE

FEBIRE